Ölmeden hazırlık yapmak

05/06/2020 Cuma Köşe yazarı O.Ü

Her Müslümanın, ölüme hazırlanması lazımdır. Bunun için de, tövbe etmelidir.

 

Sual: Her Müslümanın, ölmeden önce günahlardan tövbe etmesi, kul ve hayvan haklarını ödeyip hazırlıklı olması mı gerekir?

Cevap: Her Müslümanın, ölüme hazırlanması lazımdır. Bunun için de, tövbe etmelidir. Kul hakkı altında kalmamaya dikkat etmelidir. Yani, hakları sahiplerine verip helalleşmelidir. Allahü teâlânın haklarını da ödemek lazımdır. Bu hakların en mühimi, İslamın beş şartını yerine getirmektir. Namaz kılmayan bir kimse, Müslümanların hakkını da vermemiş oluyor. Çünkü, her namazda oturunca; “Ve alâ ibâdillahissâlihîn” diyerek müminlere dua etmek vazifemizdir. Namaz kılmayanlar, müminleri bu duadan mahrum bırakıyor. Hakları olan bu duayı yapmıyor.

Borçları ödeyerek, emanetleri sahiplerine vererek, ölüme hazırlanmak ve vasiyet yazmak vaciptir.

Ölüm, bir anda gelebileceğinden, affı kabul olmayan ve kabul olabilir ise de, henüz affedilmemiş olan  cezalarının yapılmasına imkan bırakmak vaciptir. Yani, meydana çıkmış olan günahlarının dünyadaki cezalarının yerine getirilmesini temin etmelidir. Affı kabul olmayan suç, Peygamber Efendimize hakaret etmek sövmektir.

Hasta olanların, bu vacipleri daha çabuk yerine getirmesi lazımdır.

         ***

Sual: Dünya sıkıntıları veya hastalık sebebiyle ölmeyi istemenin bir mahzuru olur mu?

Cevap: Hastalıktan ve dünya sıkıntılarından kurtulmak için ölümü istemek caiz değildir. Dinde sıkıntı ve fitnelerden korkarak, Allahü teâlâdan ölümü istemek sünnettir. Allah yolunda şehit olmayı istemek de böyledir. Mekke-i mükerremede ve Medine-i münevverede olduğu zamanda ve Evliyâ-yı kiramın kabirleri yanında ölümü istemek de caizdir.

Allahü teâlâya kavuşmayı sevdiği için ölümü istemek müstehaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Bir kimse, Allahü teâlâya kavuşmayı severse, Allahü teâlâ da ona kavuşmayı sever.)

         ***

Sual: Yemeğe tuzla başlamak ve bitirmek, sünnet midir?

Cevap: Peygamber Efendimiz Hazret-i Ali'ye hitaben;

(Ya Ali! Yemeğe tuz ile başla, sonunda da tuz ile bitir. Tuz, ölüm hariç, yetmiş derde devadır. Yemeklere çörek otu koy. O da ölüm hariç, her derde devadır) buyurmuştur.

         ***

Sual: Neler hayır, neler şerdir?

Cevap: Dünyada yapılan her işten ve düşünceden, dünyada ve ahirette fayda veya zarar hasıl olur. Fayda hasıl olanlara hayır, zarar hasıl olanlara şer denir.