Huzurlu aile ve Amerikalı bir sosyoloğun itirafı!..

22/12/2019 Pazar Köşe yazarı S.K

Aile içinde kadın ile erkeğin birbirlerine karşı vazife ve sorumluluklarını bilip yerine getirmeleri, birbirlerine değer vermeleri aile mutluluğu ve huzuru için son derece önemlidir.

 

 

Aile, cemiyetin, toplumun temelidir. Aile ne kadar huzurlu olursa, toplum o kadar huzurlu olur.

Aile içinde kadın ile erkeğin birbirlerine karşı vazife ve sorumluluklarını bilip yerine getirmeleri, birbirlerine değer vermeleri, sevgi, saygı, şefkat ve merhamet ile davranmaları, kalp kırmaktan, gönül yıkmaktan sakınmaları, aile mutluluğu için son derece önemlidir.

Ailenin zayıfladığı, zedelendiği, vazifelerini yapamadığı zamanlarda, beden ve ruh sağlığı bozuk, manevi değerlerden yoksun olan nesiller toplumu işgal etmektedir. Bir araştırmacı şöyle der: 

Suça karışmış veya suç işlemeye elverişli gençleri araştırın, pek çoğu, ailesi parçalanmış veya ailesinde problem olan çocuklardır. Problemli ailelerde, olan, çocuklara oluyor. Hayatımızın meyvesi olan evlatlarımıza, “eve gitsem ne olacak, yine kavga, yine münakaşa var” dedirtmemelidir. Böylece onlar bozuk ve zararlı ortamlara itilmiş oluyorlar. Aileden alması gereken manevî değerleri alamıyorlar.

Millî ve ahlakî faziletlerinden, örf ve ananelerinden mahrum olarak yetişen nesiller, yanlış fikir ve yabancı ideolojilerin esiri olmaya mahkûmdurlar.

Bir milleti yıkmak isteyen iç ve dış düşmanlar, ilk tahribatına aileden başlar. Sağlam temellere dayanmayan aileler ve topluluklar, en küçük bir zorlama karşısında dağılırlar.

Köklü, sağlam, millî ve manevî değerlere sahip ailelere dayanan milletler, her türlü felaketlere karşı göğüs gererler.

Türk milletinin tarihi boyunca her sahada kazandığı zafer ve başarılarda, Türk ailesinin çok büyük payı vardır. Türk aile yapısı, her türlü kötülük ve tuzaklardan korunmalı, millî ve manevî yapısı kuvvetlendirilerek sağlıklı bir şekilde devamı sağlanmalıdır.

Amerikalı bir sosyolog der ki: “Türklerin tarihini tetkik ettim. Dikkatimi bir şey çekti. Türkler kısa zamanda devletler kurup uzun saltanatlar sürmüşler. Sebebini araştırdım, şu kanaate vardım: Türklerde çok kuvvetli bir aile yapısı vardır. Kadınla erkeği birbirine bağlayan, kanun nizamından ziyade, din, namus, iffet ve sözdür. [Boşama kelimesini kullanmaktan son derece sakınırlar] Karakter sahibi bir Türk erkeğinin ağzından bu bir kelimeyi çekip alabilmek için dokuz çift manda gücüne ihtiyaç vardır.

Onun için ailenin kıymetini bilmeli, kadın olsun erkek olsun, zamanında aile yuvasını kurmalı. Kurulmuş olan bu yuvayı gözü gibi korumalı. Ailenin, aile huzurunun kıymetini, bundan mahrum olanlara sormak lazım.