İş yerinde okulda namaz kılmam imkânsız.ne yapmalıyım ?

iş ve okul sebebiyle namaz kılmamak

CEVAP:  
Namaz, Allah’ın kulları üzerine farz kıldığı bir ibadet olup onu terk etmek veya geciktirmek asla söz konusu değildir. İnsanların bu ibadeti kolay yapabilmesi için Allah bazı hafifletmelerde bulunmuştur. Mesela yolculukta bazı namazların rekât sayısının kısaltılması, öğle ile ikindi ve akşam ile de yatsı namazlarının birleştirilerek mezhebi taklit kılınması gibi. Bu birleştirmeye yolculukta ruhsat verildiği gibi, mukimlikte de ruhsat verilmektedir. 

Hanefi mezhebinde olanlar hanbeli mezhebini talit etmek suretiyle cem edebilirler.seferi olanlarında şafi mezhebini taklit ederek ifa etmelidirler. söz konusu bu taklidi ruhsatlarla insanlar iş yerlerinde namazlarını birleştirerek kılabilirler. Mesela öğle paydosunda öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kılmalarında bir sakınca yoktur. Bir işçi iş yerinde kaç namaz vakti kalmaktadır? Genellikle öğle ve ikindi namazlarını eda etmede bir zorluk yaşanmaktadır. Bu sorun da verilen aralarda, paydoslarda, öğle ile ikindiyi birleştirerek kılmak suretiyle aşılabilir. Namazların sadece farzlarını kılmak yeterlidir. Gece vardiyasında çalışan biri, iş yerinde akşam namazını kılma fırsatı bulamazsa onu da yatsı namazı ile birleştirerek kılabilir. Bu iki namazı, akşam vaktinde birleştirebileceği gibi yatsı vaktinde de birleştirebilir. Bu durumda da namazların sırf farzını kılması yine imkan yoksa oturduğu yerden ima ile dahi kılması gerekmektedir.

Yani hiçbir surette namazını terk edemez. Kişi, aç kalmamak için nasıl çalışmaya muhtaç ise Müslüman kalabilmek için de ibadete muhtaçtır. Ayrıca şu da bilinmelidir ki abdest alırken ve namaz kılarken ayakkabıların çıkarılması şart değildir. Abdestte ayakkabıların üzerine mesh edilebileceği gibi ayakkabılarla namaz da kılınabilir. Cuma namazına belirgin sebeplerden dolayı icap etmeyen edemeyen müslüman kardeşlerimiz öğle namazını kılmaları gerekir. Kişinin kendisine dinini yaşamasına musade eden bir işyeri araması arzusunda hareket etmelidir.Niyeti bu yönde olmalıdır

Soru:

İlköğretim ve liseye giden çocuklar öğlen ezanına 5 dakika kala derse giriyorlar. Akşam ezanından sonra çıkıyorlar. Bu durumda öğle ve ikindi namazını kılamıyorlar. Öğle vaktine 15 dakika kala öğle ile ikindiyi cem edebilirler mi? Aksi halde kılmaları mümkün değil. 

 CEVAP:  

Vakit, namazın olmazsa olmaz şartlarındandır. Vakit çıktıktan sonra namaz kılınamayacağı gibi vakit girmeden önce de namaz kılınamaz. Dolayısıyla öğrenciler, vakti girmeden öğle namazını kılamazlar. Fakat yapabilecekleri bazı alternatifler vardır: 

1. İlk teneffüslerinde öğle vakti içinde öğle ile ikindiyi birleştirerek kılabilirler (cem-i takdîm). Bunun için namazların sadece farzlarını kılmaları yeterlidir.  

2. Veya ikindi vakti girdiğinde yine teneffüste önce öğle namazının farzını, ardından da ikindinin farzını kılarak öğle ile ikindiyi birleştirebilirler (cem-i te’hîr).  

3. Namaz kılmaları için bir mescide gitmeleri şart değildir. Sınıflarında veya okulun namaz kılmaya müsait olan herhangi bir yerinde kılabilirler. 

4. Çok zor durumda kalırlarsa Bakara sûresinin 239. ayetine göre yürüyerek veya oturarak bile namaz kılabilirler. Ama hiçbir halde namazlarını kazaya bırakamazlar.

 5. Abdest alırken ve namaz kılarken ayakkabılarını çıkarmaları şart değildir. Abdestte ayakkabıların üzerine mesh edebilecekleri gibi ayakkabı ile de namazlarını kılabilirler. Bunlar dinimizin istifade edilebilir kolaylıklarındandır.