Farzlar, nafilelerden önce gelir

03/02/2020 Pazartesi Köşe yazarı O.Ü

Sabah namazının farzından sonra, güneş doğuncaya kadar nafile kılınmaz.

Sual: Nafile namaz, farz namazların dışındaki namazlara mı denir ve kaza namazı kılmak için bu nafileler terk edilebilir mi?

Cevap: Bu konuda Merâkıl-felâh kitabında buyuruluyor ki:

“Sabah namazının farzından sonra, güneş doğuncaya kadar nafile namaz kılmak, tahrimen mekruhtur. Sabah namazının sünnetini önceden kılmamış ise, bunu kılmak da, bu yasağın içindedir. Çünkü bu vakit, yalnız farz kılmak için ayrılmıştır. Yani, farzdan sonra güneş doğuncaya kadar, namaz kılmayan, hep farz kılmış sayılmaktadır. Bu ise, sabah sünneti bile olsa, nafile kılmaktan daha efdaldir. Fakat, bu zaman içinde kaza namazı kılmak mekruh olmaz. Çünkü, hükmen farz kılmış sayılmak, sünnetten efdaldir. Kaza namazı kılmak ise, hakiki farz kılmak olup, bundan daha çok efdaldir.”

Sünnetlerin, nafile namaz demek olduğu buradan da anlaşılmaktadır. Sünnetlerin nafile namaz oldukları, bunun için, özürsüz olarak hayvan üzerinde kılınabilecekleri Cevherede de açıkça yazılıdır. Yine Merâkıl-felâhda;

“Namaz vakti daraldığı zaman, nafile kılmak tahrimen mekruhtur. Çünkü, farzın vaktini kaçırmaya sebep olur. Lazım olmayan namazı kılarak, lazım olan namazı kaçırmış olur ki, aklı olanın yapacağı iş değildir. Güneş doğarken ve tepede iken ve batarken de, nafile namaz kılmak böyledir. Bu nafileler, beş vakit namazın sünnetleri ise de, yine böyledir” buyuruluyor. Hadîkada deniyor ki:

“Namaz vakti daraldığı zaman, farzdan evvelki sünneti kılmak, farzın kazaya kalmasına sebep olursa, bu sünneti kılmak haram olur. Farz olmayan bir şeyi yapmak için farzı terk etmek caiz değildir.”

               ***

Sual: Kitaplarda, güzel huylar anlatılırken "isâr yapmalı" deniyor. İsâr ne demektir, nelerde yapılır?

Cevap: Bu konuda Eşbâhda buyuruluyor ki:

“İsâr, muhtaç olduğu bir şeyi almayıp, muhtaç olan din kardeşine bırakmaktır. İnsana lazım olan şeylerde isâr yapılır. İbadetlerde isâr yapılmaz. Mesela, taharetlenecek kadar suyu, setr-i avret edecek kadar örtüsü olan, bunları kendi kullanır. Bunları muhtaç olana vermez. Birinci saftaki yerini başkasına vermez. Namaz vakti gelince abdestsiz kimsenin abdest suyunu başkasına isâr etmesi caiz değildir.”

               ***

Sual: Ayakkabı ile camiye girilebilir mi?

Cevap: Sokakta gezilen ayakkabı ile camiye girmek mekruhtur.