Bu ayda hep hayırlı iş yapmaya çalışmalı...

07/04/2024 Pazar Köşe yazarı S.K

Bu mübarek ayı fırsat bilmeli; insanlara iyilik etmeli, onlarla iyi geçinmeli, onlara iyi muamelede bulunmalı.

Ramazan ayı çok kıymetli bir aydır. Bu ayı fırsat bilmelidir. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Kısaca bu ayda, hep hayırlı iş yapmaya çalışmalı.

 

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

 

(Cennetteki güzel köşkler, sözü hoş, selamı çok, yemek yediren, oruca devam eden ve gece namazı kılan kimselere verilir.) [İbni Nasr]

 

Bu mübarek ayda, insanlara iyilik etmeli, onlarla iyi geçinmeli, onlara iyi muamelede bulunmalı. Bir kimse, bir mümin kardeşine, (selâmün aleyküm) diyerek selâm verse, on sevap yazılır. (Ve aleyküm selâm) diye cevap verene, on sevap yazılır. Selâm verene cevap vermek farzdır.

 

Herkese elinden geldiği kadar iyilik etmeli! Müslümanların ilim öğrenmelerine ve ibadetlerine yardım etmeli! En büyük yardım, onlara Ehl-i sünnet itikadını, helâlleri, haramları, farzları öğretmek ve hatırlatmaktır.

 

Bu ayda sıla-i rahim yapmalı yani akrabayı, yakınları, komşuyu gözetmeli, ziyaret etmeli ve onlara yardım etmeli. Arayıp sormalı. Gönül almak ziyareti çok sevaptır. Müslüman olan ve dinini kayıran akrabasını ziyaret eden bir kimseye, yetmiş nafile hac sevabı verilir.

 

Evladına ilim, edep ve  Kur’ân-ı kerîm okumasını öğretmeli! Çoluk çocuğunun kusurlarını affetmeli. Onları haramdan, günahtan ve fena arkadaşlardan korumalı ve iyi bir mümin olmaları için gayret etmeli! Büyüdükten sonra edep zor olur.

 

Açlara susuzlara yardım etmeli, hastaları ziyaret etmeli, elbisesi olmayana elbise vermelidir.

 

Hak teâlâ  kıyamet günü buyurur ki: “Ey kulum, ben acıktım, beni doyurmadın.” Kul cevaben der ki: Yâ Rabbî! Bütün âlemleri doyuran sensin! Ben seni nasıl doyurabilirim? O zaman Cenâb-ı Hak buyurur ki: “Falan fakir kulum aç idi, sen ise bol bol rızıklar içinde yüzüyordun. O fakir kulumu doyursaydın, benim rızamı kazanmış olacaktın." Yine Allahü teâlâ buyurur ki: “Ey kulum, ben susamıştım. Bana niçin su vermedin?” Kul aynı şekilde "Yâ Rabbî! Bütün âlemlere su veren sensin, benim sana su vermeye kudretim var mıdır?" Allahü teâlâ buyurur ki: “Falan kulum susamıştı, eğer ona su vermiş olsaydın, benim sevgi ve muhabbetimi kazanmış olacaktın.” Yine, elbisesi olmayanı giydirmek için bu suâl cevap olur. Yine bunun gibi, “Ben hasta idim, benim hâl ve hatırımı gelip sormadın.” "Yâ Rabbî, seni nasıl ziyaret edebilirdim?" der. Allahü teâlâ buyurur ki: “Falan kulum hasta idi, onu ziyaret edeydin, orada benim rızamı bulacaktın." [Müslim]