Kadın ve erkekler için kefen

08/06/2022 Çarşamba Köşe yazarı O.Ü

İstanbul'da kefen için, erkeklere yedi metre, kadınlara sekiz metre patiska almak âdet idi.

 

 

Sual: Kadın ve erkekler için kefen kaç metreden yapılmaktadır?

Cevap: İstanbul'da kefen için, erkeklere yedi metre, kadınlara sekiz metre patiska almak âdet idi. Eni 130-140 santimetredir. Tabut kapatılıp, üzeri yeni bir yatak çarşafı ile sarılıp, çamaşır ipi ile bağlanır. Bu ip, tabutu kabre indirirken de işe yarar. Üzerine yeşil ve yazılı örtü konup bunun kenarları iğnelerle çarşafa rabtedilir. Kadınlarda, bu örtünün baş tarafına üç köşe yemeni de örtülür. Tabutun, çivisiz, tahtadan geçme olması lazımdır. Kısa bir dua ve hak helal edildikten sonra, musallaya götürülüp namazı kılınır.

Sual: Fıkıh kitaplarında, zayıf kavil diye bildirilen hükümlerle amel edilebilir mi?

Cevap: Her Müslümanın ibadet yaparken ve haramdan sakınırken, kendi mezhebi âlimlerinin, 'Fetvâ böyledir, En iyisi budur, En doğru söz budur' gibi bildirdiklerine uyması lazımdır. Kendi arzusu ile yaptığı bir şey, buna uymasına mâni olur ve bu mâni olmanın önlenmesinde meşakkat bulunursa, kendi mezhebinde doğru olduğu bildirilen başka bir söze uyması lazımdır. Böyle de yapamazsa, Hanefi mezhebinde bulunan kimse, Hanefi mezhebindeki âlimlerin fetvâ olarak seçilmemiş zayıf sözlerine uyarak, işini görür.

Sual: Mezar göçüp ceset açıkta kalmış ve çıplak ise, nasıl hareket edilir?

Cevap: Mezardan çıkarılmış, çıplak görülen bir ölü, kokmamış ise, sünnet üzere kefenlenip gömülür. Kokmuş ise, bir beze sarılıp gömülür.

Sual: Ölen bir kimsenin kefenini almak yakınlarından kimlere aittir?

Cevap: Babası ve oğlu kalan kimsenin kefenini yalnız oğlu verir. Kadının kefenini, kadın zengin olsa bile, zevci, kocası verir. Nafakasını verecek kimsesi olmıyan meyyitin kefenini, Beyt-ül-mâl verir. Beyt-ül-mâl muntazam işlemiyorsa, haberi olan her Müslümanın vermesi, farz-ı kifaye olur. Haberi olanlar fakir ise, başkalarından zaruret kefeni, yani bir kefenlik bez isterler.

Sual: Cenezeye gerekli vazifeleri yapmak için erkek olmadığında, kadınlar da bu hizmetleri yapabilir mi?

Cevap: Bir müminin vefat ettiğini haber alan erkeklere, erkek yoksa, kadınlara cenaze namazı kılmak, gasil, techiz ve defin farz-ı kifâyedir. Ehemmiyet vermiyen, kâfir olur. Cenaze namazını bir kadının yalnız kılması ve çok kadının cemaat ile kılmaları mekruh olmaz.