Kul haklarından çok sakınmalıdır

23/08/2023 Çarşamba Köşe yazarı H.Y

Duaların ve herhangi bir amelin kabûl olunmasının şartı ve sebebi beş şeydir: İmân, ilim, niyet, ihlâs ve kul hakkı bulunmamaktır...

Önce, Ehl-i sünnet itikâdında olmak, sonra yapılacak ibâdetin sıhhatinin şartlarını bilmek lâzımdır. Bir amelin, ibâdetin sahîh olması başkadır, kabul olması başkadır. İbâdetlerin sahîh olmaları için, kendilerine mahsus şartları, farzları vardır. Bunlardan biri noksan olursa, o ibâdet sahîh olmaz. O ibâdet yapılmamış olur. Cezâsından, azâbından kurtulamaz. Sahîh olup da, kabul olmayan ibâdet için azâb yapılmaz ise de, o ibâdetin sevâbına kavuşamaz. İbâdetin kabul olması için, önce sahîh olması, sonra yukarıda yazılı beş şartın bulunması da lâzımdır. Kul hakkı da bu şartlara dâhildir.

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Üzerinde kul hakkı olan, mahlûkların malına, ırzına dokunan, ölmeden önce helâlleşsin, ödesin! Zirâ o gün altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarından alınacak, sevapları olmazsa, hak sâhibinin günâhları, buna yüklenecektir.)

İmâm-ı Rabbânî “rahime-hullahü teâlâ”, ikinci cildin 87. mektûbunda diyor ki: "Bir kimse, Peygamberin ameli gibi amel yapsa, fakat üzerinde yarım dank [yani çok az] kul borcu olsa, bunu ödemedikçe Cennete giremez." Duaları da kabûl olmaz.

İbni Hacer-i Mekkî “rahime-hullahü teâlâ”, (Zevâcir) kitâbında, diyor ki: Bakara sûresi 182. âyetinde meâlen, (Ey müminler! Birbirinizin mallarını bâtıl yoldan yemeyiniz!) buyuruldu. Bâtıl yol; fâiz, kumar, gasb, sirkat [Hırsızlık], hîle, hıyânet, yalancı şahitlik, yalan yemin ederek aldatmaktır.

Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

(Helâl yiyen, farzları yapıp, harâmlardan sakınan ve insanlara zarar vermeyen bir Müslümân Cennete gidecektir.)

(Şerrinden, zararından emîn olunmayan kimsenin, dîni, namazları, zekâtları, kendisine fayda vermez.)

(Hîleli mal satan, bizden değildir. Gideceği yer Cehennemdir.)

(Çok namaz kılan, oruç tutan, sadaka veren, fakat dili ile komşularını incitenin gideceği yer Cehennemdir.) Bunun için kâfir olan komşuyu da incitmemek, ona da iyilik yapmak, ihsân etmek lâzımdır.

(Üç kimsenin duası muhakkak kabûl olur: Mazlûmun, misâfirin ve ana-babanın.)

Ey Müslüman! Allahü teâlânın rızâsına kavuşmayı ve amellerinin kabul olmasını istiyorsan, yukarıda bildirilen hadîs-i şerîfleri kalbine yaz! Müslüman olsun, kâfir olsun, kimsenin malına, canına, ırzına saldırma! Kimseyi incitme! Herkesin hakkını öde! Boşadığı kadına mehir parasını ödemesi de kul hakkıdır. Ödemezse, dünyada ve âhirette cezâsı çok şiddetlidir.