Namazı vaktinde kılmayan "Veyl kuyusu"ndadır!..

06/07/2023 Perşembe Köşe yazarı V.T

"Bütün peygamberler, velîler ve Müslümanlar, namaz husûsunda sorguya çekilecektir!"

 

Osman Hârûnî hazretleri evliyânın büyüklerindendir. 1116 (H.510) senesinde İran'da Nişâbur’un Hârûn beldesinde doğdu. 1220 (H.617) senesinde Mekke-i mükerremede vefât etti.

Bu mübarek zat, Hacı Şerîf Zendenî'den edep ve ilim öğrendi. İlk defâ hocasının huzûruna gelip tövbe edince, hocası ona; "Şu dört şeyi terk etmelisin: 1) Dünyâyı ve dünyâ ehlini, 2) Arzularını ve hırslarını, 3) Nefsin neyi hatırlayıp isterse onu, 4) Allahü teâlâyı zikretmek için, gece uykuyu... Netice olarak Allahü teâlâdan başka her şeyi terk etmelisin. Herkesi kendinden iyi bil ki, hepsinden iyi olasın. Tevâzu sâhibi ve alçak gönüllü ol ki, evliyâlık makâmına ulaşasın. Böyle olmayanın bizim yolumuzla ilgisi yoktur" buyurdu. Zâhirî ve mânevî ilimleri öğrendi ve icazet verildi. Hocası vefât edince, yerine geçti, çok talebe yetiştirdi, bunların en meşhuru Hâce Muînüddîn Çeştî hazretleridir. Muînüddîn Çeştî şöyle anlatır:

Hocam Osman Hârûnî, Allahü teâlâya ve Peygamber efendimize olan îmânla mezara gitmesi için duâ etmesini ricâ ederdi. Kabir azaplarından bahsedilince, bir yaprak gibi titrerdi. Bâzen günlerce ağlardı. "Bir gün öleceğim. Kıyâmette yaptıklarının hesâbını verecek olan kimse, nasıl gülebilir ve günlük işlere dalabilir. Eğer insanların akrep ve yılanların kabirde verecekleri sıkıntıdan birazcık haberi olsa, tuz gibi erirler" buyururdu.

Yine şöyle anlatır: "Bir komşum vardı. Hocamın talebelerindendi. Bu komşum vefât etti. Cenâzesinde bulundum. Cenâze kabre konunca herkes gitti. Ben biraz kalıp, murâkabeye daldım. O anda azap melekleri geldi. O sırada Osman Hârûnî de orada hazır oldu. Onlara; 'Bu benim talebelerimdendir. Ona azâb etmeyin' dedi. Melekler gittiler, sonra hemen geri geldiler ve cenâb-ı Hak; 'Bu şahıs senin hilâfına iş görürdü' buyurdu, dediler. Osman Hârûnî onlara; 'Evet! Fakat bize intisâb edip talebe olmuştu' dedi. O anda cenâb-ı Hak'tan şu emir geldi: (Ey meleklerim! Osman Hârûnî'nin talebesinden elinizi çekiniz. Ben onu, Osman Hârûnî'nin dostluğuna bağışladım.) Ben de ümîd ederim ki, Osman Hârûnî'nin hürmetine bizi de affeder."

Osman Hârûnî buyurdu ki: "Hesaplaşma günü geldiğinde, bütün peygamberler, velîler ve Müslümanlar, Allahü teâlâ tarafından namaz husûsunda sorguya çekilecektir. Zamânında bu görevi yapanlar kurtulacaklar. Ancak yapmayanlar Veyl denilen ve azâbı çok ağır olan Cehennem kuyusuna atılacaktır. Allahü teâlâ Veyl kuyusunun, namazı vaktinde kılmayan için olduğunu bildirmiştir."