Hakiki dost olan arkadaş, insanı Cennete götürür…

12/07/2023 Çarşamba Köşe yazarı H.Y

Daima sâlih, iyi kimselerle arkadaşlık kurmalıdır. Çünkü kötü arkadaş, insan için çok zararlıdır. Bütün fenalıkların başı kötü arkadaştır. 

 

Müslümanın vazifelerinden biri de, arkadaş hakkını gözetmektir. Bu bakımdan daima sâlih, iyi kimselerle arkadaşlık kurmalıdır. Çünkü kötü arkadaş, insan için çok zararlıdır. Bütün fenalıkların başı kötü arkadaştır. Kötü arkadaş insanı dünyada ve âhirette felâkete sürükler. Böyle bir felâkete düşmemek için arkadaş seçiminde son derece dikkatli davranmalıdır. Kişinin dini, arkadaşının dini gibidir. İnsanın saâdeti de, felaketi de arkadaşlık yaptığı kimselere bağlıdır.

Arkadaş seçerken, aranacak mühim şartlardan bir kısmı şunlardır:

1- Arkadaş, doğru îtikatlı, yani Ehl-i sünnet vel-cemâat îtikadında, dindar ve akıllı kimse olmalıdır. 2- İyi huylu, ahlakı güzel olan kimse  olmalıdır. 3- Kötülük yapan, günah işleyen kimse olmamalıdır. 4- Yalan söylememelidir. 5- Cimri olmamalıdır.

Üç çeşit arkadaş vardır. Birincisi, gıda gibidir, ona devamlı ihtiyaç duyulur. İkincisi ilâç gibidir, bazan ihtiyaç hissedilir. Üçüncüsü, hastalık gibidir, istenmediği hâlde o insanı yakalar.

Gerçek arkadaş, gıda gibi ihtiyaç duyulandır. Bunlar sâlih, temiz ve faydalı arkadaşlardır. Böyle arkadaşlara sahip olmak için çok uğraşmalı, aramalıdır. Hazret-i Ali; (radıyallahü anh) "İyi arkadaşa sahip olmayan kimse, sağ kolu olmayan kimse gibidir" buyurdu.

(Rûh-ul-beyân)da, Zümer sûresinin üçüncü âyetinin tefsirinde diyor ki: (İnsan, kendisinin ve her şeyin yaratıcısını tanımaya elverişli olarak, yaratılmıştır. Yaratıcısına ibâdet etmek ve Ona yaklaşmak arzûsu, her insanda vardır. Ancak nefis, şeytân ve kötü arkadaş, insanı aldatarak yaratılışındaki bu arzuyu yok eder.)

İnsanın hayatta en güzel kazançlarından biri de, iyi arkadaşlar ve sâdık, dostlar kazanmasıdır. Vefakâr arkadaş, bitmeyen, tükenmeyen en güzel hazinedir. Sâdık arkadaş, hayatın çeşitli sıkıntı ve hâdiseleri karşısında yardımcı olur.

Arkadaşlık hakkını gözetmek mühim bir vazifedir. Arkadaşa mal ile ve mümkün olan her vasıta ile yardımcı olmak lâzımdır. Arkadaşların sırrını saklayıp, ayıbını örtmelidir. İnsan arkadaşına zor bir iş teklif etmemeli, sıkıntılı anlarında ona ferahlık vermeye çalışmalıdır. Ona karşı daima vefakâr davranmalıdır. Her türlü sıkıntısını gidermeli, günah işlemesine mâni olmalı, başına gelen felâketler esnasında ona yardımcı olmalı ve elinden tutmalıdır.

Müslüman, Müslüman olan bir kimseyi kendine dost edinmelidir. Kâfirlerden, İslam düşmanlarından dost ve arkadaş edinmemelidir. Âl-i İmrân sûresinin 28. âyetinde meâlen, (Mü'minler mü'minlerden başka, kâfirleri sevmesinler. Onları seven, Allahü teâlâyı sevmiş olmaz) buyuruldu...