Bir Müslümanın mutlaka uyması gereken on şey

23/04/2023 Pazar Köşe yazarı S.K

İslam âlimleri buyurdular ki: 

 

Bir kimse, şu on şeyi, kendine farz bilmedikçe, tam vera sahibi olamaz: Emirleri yapıp yasak edilen şeylerden sakınmaya (takva); şüpheli şeylerden de sakınmaya (vera) denir. Büyük âlim ve veli İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: "Dünyada felaketlerden, ahirette azaptan kurtulmak için iki şey gerekir. Emirlere sarılmak ve yasaklardan sakınmak! Bu ikisinden en büyüğü ikincisidir ki, buna vera ve takva denir. Vera ve takva üzere olmak, her şeyden daha lüzumludur."

 

1- Gıybet etmemeli... Gıybet, bir kimsenin gizli bir kusurunu, arkasından söylemektir. Gıybet etmek haramdır, gıybeti dinlemek, iki kat daha günahtır.

 

2-Müminlere suizan etmemeli, kötü bilmemeli... Suizan, Müslümanlar hakkında kötü zanda bulunmaktır, çok büyük günahtır.

 

3-Kimse ile alay etmemeli... İslâm âlimleri şu üç şeyden sakınılması gerektiğini buyurmuşlardır: Vakti boşa harcamak, insanlarla alay etmek nitekim alay etmek insanın kıymetini düşürür ve gıybet etmektir.

 

4-Harama bakmamalı... İmam-ı Rabbani hazretleri: Kalb, göze tâbidir. Gözler haramdan sakınmazsa, kalbi korumak güç olur. Abdullah-ı Ensari hazretleri de, gözüne sahip olmayan kalbini elinden kaçırmıştır, buyurur.

 

5-Doğru söylemeli… Dört şey, güzel hasletlerdendir; doğru söz, doğru iş, samimi dostluk, emanete riayet.

 

6-Kendini beğenmemek için, Allahü teâlânın, kendisine yaptığı ihsanları, nimetleri düşünmeli… Kendini beğenen kimse kibirli olur, günahlarını ve Allahü teâlânın azabını unutur, âlimlerin sohbetinden mahrum kalır ve İstişare etmez, danışmaz.

 

7-Malını helal yere sarf etmeli, haram yerlere harcamamalı... Nitekim Para, mal, ya hayırlı veya hayırsız olur. Bu, parayı kazanmaya ve harcamaya bağlıdır. Paranın gittiği yerden, geldiği yer belli olur… Hayırlı mal, Allah yolunda harcanır. Hayırsız mal, Allahü teâlânın rızasının olmadığı yerlerde kullanılır.

 

8-Nefsi, keyfi için, mevki makam istemeyip, buraları, Allahü tealanın rızasını kazanmak ve insanlara hizmet yeri bilmeli... Zira makam ve mevkiyi, iyilik yapmak, Allahü tealanın rızasını kazanmak, Onun kullarına faydalı olmak, onlara hizmet etmek için istemelidir.

 

9-Beş vakit namazı, vaktinde kılmayı birinci vazife bilmeli... Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Namazlarını, vakitleri gelince hemen kılanlardan Allahü teâlâ razı olur.) [Eşiat-ül-lemeat]

 

10-Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği iman ve işleri iyi öğrenip, kendini bunlara uydurmalı… Ehli sünnet âlimleri, dört mezhep âlimleridir. Dört mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli mezhepleridir.