Namazı camide kılana verilen kurtuluş beratı!

12/05/2023 Cuma Köşe yazarı A.D

Cemaatle namaz kılmak Sünnet-i hüda, yani İslam’ın şiarı olan mühim sünnettir. Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 25 veya 27 derece daha faziletlidir.

Namazları camide kılmanın, ayrı bir sevabı vardır. Yani camide namaz kılmak, evde kılmaktan daha sevabdır. Hadis-i şeriflerde mealen buyuruldu ki:

(Evde kılınan namaza bir sevab, mahalle mescidinde yirmi beş sevab, Cuma namazı kılınan büyük camide beş yüz sevab, Mescid-i Aksa'da beş bin sevab, Medine'deki bu mescidimde elli bin sevab, Mescid-i haramda [Kâbe'de] yüz bin sevab vardır.) [İbni Mace]

(Evi mescide uzak olanın [her adımına sevap verileceği için] sevabı daha fazladır.) [Buhari]

(Yatsı ile sabah namazını cemaatle kılmak, münafıklara çok ağır gelir. Eğer bundaki ecri bilselerdi, sürünerek de olsa, cemaate gelirlerdi. Namaza gelmeyenlerin evlerini yakmak istedim.) [Buhari]

(Bir kimse, kırk gün sabah namazının ilk tekbirine yetişirse, kendisine iki berat yazılır: Cehennemden kurtuluş beratı ile münafıklıktan eminlik beratı.) [Ebuşşeyh]

Emir-ül-müminin Hazreti Ömer (radıyallahü anh) bir sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra, mesciddekilere bakıp, aralarında bir kimseyi göremeyince "Filanca kimseyi aranızda göremiyorum" dedi. Cemaattekiler; “Efendim, o geceleri sabaha kadar ibadet ediyor. Belki şimdi uyku bastırmıştır” deyince, Emir-ül-müminin buyurdu ki: “Keşke bütün gece uyuyup da, sabah namazını cemaatle kılsaydı, daha iyi olurdu.”

Din büyükleri buyuruyor ki: "Mescidler Allahü tealanın evidir. Herkes misafirini kendi gücüne, kendi imkânına, kendi iktidarına göre ağırlar. Cenab-ı Hak da, 'Benim evime geleni kendime has olan şekilde, bana layık olan şekilde ağırlarım' buyuruyor."

Büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık "kuddîse sirrûh" buyurdu ki:

"Bizim dinimiz müminlerin bir araya gelmesi üzerinde çok duruyor. Mesela cemaatle namaz kılmak bunlardan birisidir. Efendim gayr-i müslim bir ülkenin devlet başkanını namaz kılarken görsek Müslüman olabilir de olmayabilir de diyebiliriz. Ama cemaatle namaz kılıyorsa içi kâfir de olsa ona mutlaka Müslümandır deriz. Çünkü cemaat İslam alametidir. Müminler cemaatle namaz kıldı mı hiç şüphe etmemeli, 'bu Müslümandır' demelidir. Çünkü o kadar insanın şahitliğini Allahü teâlâ reddetmez..."

Herhangi bir sebeple camiye gidemeyen, ev halkıyla veya misafirleriyle kılarsa, cemaat sevabına kavuşur. Ancak, pandemi, koronavirüs günleri geride kaldı. Mazereti olmayan müminler namazlarını camide cemaatle kılmaya gayret etmeli, bildirilen bu müjdelerden mahrum kalmamalıdır.