“En faziletli amel, vaktinin evvelinde kılınan namazdır”

14/05/2023 Pazar Köşe yazarı S.K

Resûlullaha “sallallahü aleyhi ve sellem” hangi amelin daha faziletli olduğu sorulduğunda buyurdular ki: (En faziletli amel, vaktinin evvelinde kılınan namazdır.) (Tirmüzî) Yine hadis-i şeriflerde (Namazlarını vakitleri gelince hemen kılanlardan Allahü teâlâ razı olur.) [Eşi’at-ül-leme’ât] ve (Vakti gelince namazı hemen kıl.) [Eşi’at-ül-leme’ât] buyuruldu.

 

(Ebû Bekr-i Sıddîk “radıyallahü anh” buyurdu ki, beş namaz vakitleri gelince, melekler der ki: (Ey âdemoğulları, kalkınız! İnsanları yakmak için hazırlanmış olan ateşi namaz kılarak söndürünüz.)

 

Büyük İslam âlimi Hüccet-ül İslam İmâm-ı Gazâli hazretleri buyuruyor ki: Büyüklerimiz, (Ticaretleri, satışları, Allahü teâlâyı unutmalarına sebep olmaz) [Nur süresi: 37] âyet-i kerîmesine mânâ verirken diyor ki: (Demirciler vardı. Demir döverken, ezan okununca, çekici kaldırmış iken, demire vurmaz, bırakıp namaza koşarlardı. Ve terziler vardı. İğneyi elbiseye batırınca, ezan okunsaydı, o hâlde bırakıp, cemaate koşarlardı.)

 

Büyük âlim ve veli İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: “Namaz, bütün ibadetleri kendisinde toplamıştır. İslam’ın beşte bir parçası ise de bu toplayıcılığından dolayı, yalnız başına, Müslümanlık demek olmuştur. İnsanı Allahü teâlânın sevgisine kavuşturacak işlerin birincisi olmuştur. Namaz, üzüntülü ruhlara lezzet vericidir. Namaz, hastaların, rahat vericisidir. Ruhun gıdası, kalbin şifası namazdır. (Ey Bilal, beni ferahlandır!) diye ezan okumasını emir buyuran hadîs-i şerif, bunu göstermekte, (Namaz, kalbimin neşesi, gözümün bebeğidir) hadîs-i şerifi, bu arzuya işaret etmektedir.

Namaza mâni olan işte, hayır olmadığını iyi bilmek gerekir. Şu üç şeye çok sıkı sarılmalı:

 

1- Namazları vaktinde kılmak,

2- Haramlardan sakınmak,

3- Helâl kazanmak.

 

İslam âlimleri buyuruyor ki:

 

Beş şeyi yapmayan, beş şeyden mahrum olur:

 

1- Malının zekâtını vermeyen, malının hayrını göremez.

2- Uşrunu vermeyenin tarlasında, kazancında bereket kalmaz.

3- Sadaka vermeyenin vücudunda sıhhat kalmaz.

4- Dua etmeyen arzusuna kavuşamaz.

5- Namaz vakti gelince, kılmak istemeyen, son nefeste Kelime-i şehadet getiremez.

 

Âkıl isen kıl namazı, çün saadet tâcıdır.

Sen namazı öyle bil ki, müminin mirâcıdır!