Abdestte şüphe edilirse

20/10/2022 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

Abdest aldığını bilip, sonra bozulduğunda şüphe ederse, abdesti var kabul edilir.

 

Sual: Bir kimse, abdest aldığını biliyor fakat abdest bozduğunu hatırlamıyorsa, bu kimsenin abdestli olduğu mu anlaşılır?

Cevap: Bu konuda Halebî-i kebîrde buyuruluyor ki:

“Abdest aldığını bilip, sonra bozulduğunda şüphe ederse, abdesti var kabul edilir. Abdesti bozulduğunu bilip, sonra abdest aldığında şüphe ederse, abdest alması lazım olur. Abdest arasında, bazı yerini yıkadığında şüphe ederse, orasını yıkar. Abdest aldıktan sonra şüphe ederse, yıkamak lazım değildir.

Abdest aldıktan sonra, üzerinde yaşlık gören, idrar mı, su mu şüphe etse, ilk olarak başına geldi ise, yeniden abdest alır. Birkaç defa, böyle şüphe etti ise, şeytanın vesvesesi olduğu anlaşılır ve abdesti tazelemez. Vesveseyi önlemek için, abdest aldıktan sonra, donuna, peştamalına su serpilmesi Kimyâ-yı se'âdette de yazılıdır. Veya nebati pamuk kullanmalıdır.

Kap, kacak, elbise, bedenin, suyun, kuyunun, havuzun ve cahillerin, kâfirlerin hazırladığı yağ, ekmek, elbise, yemek vesairenin pis olmasında şüphe etse, temiz kabul edilir.”

Sual: İslamiyete inanmayanların, İslamiyete uygun olarak yaptıkları işlerin ahirette hiç faydası olmayacak mıdır?

Cevap: Kâfirlerin, mürtetlerin, bazı emellerine kavuşmak için, İslamiyete uygun işler yapmaları, dünyada faydalı olur, rahat, mesut yaşamalarına sebep olur ise de, kıyamet gününde fayda vermez. Çünkü onlar, imanla şereflenmemiştir. İbadetlerin kabul olması için, iyiliklere sevap kazanabilmek için, iman sahibi olmak lazımdır. İfsâhda diyor ki:

“İbadetlerin en kıymetlisi, farz-ı ayın olanlardır. Farzlardan sonra en kıymetlisi, Şâfiîde sünnet namazlar, Hanbelide cihaddır. Hanefîde ve Mâlikîde ise, ilim öğrenmek ve öğretmek ve sonra cihaddır.”

Sual: Abdest alırken, yıkanacak uzuvları üç kere mi yıkamak gerekir, üçten fazla yıkanırsa mahzuru olur mu?

Cevap: Abdestte yıkanacak yerleri, üç kere yıkamak sünettir. Her birinde, uzvun her yeri ıslanmalıdır. Üç kere su dökmek değil, üç kere tam yıkamak sünnettir. Üçten fazla yıkamak mekruhtur. Üçü sayarken şaşırırsa, üç yapar. Fazla oldu ise, mekruh olmaz.

Sual: Kur'ân-ı kerim abdestsiz tutulabilir mi ve abdestsizken ezbere sureler okunabilir mi?

Cevap: Kur’ân-ı kerimi abdestsiz tutmak haramdır fakat ezberden okumak caizdir.