Namaz vaktinde kılınmazsa

24/10/2022 Pazartesi Köşe yazarı O.Ü

Büyük haramlardan biri, beş vakit namazdan birini vaktinde kılmamaktır.

 

Sual: Beş vakit namazı vaktinde kılmak farz olduğu gibi, bu namazlar vaktinde kılınmazsa, günahı daha mı çok olur?

Cevap: Allahü teâlânın emirlerine Farz, yasak ettiği şeylere Haram denir. Farzları yapmaya, haramdan sakınmaya İbadet etmek denir. Allahü teâlâ, ibadet yapanları sever. Bunları ahirette Cennete sokacağını, sonsuz nimetler vereceğini Kur’ân-ı kerimde bildiriyor. Kur’ân-ı kerim Allah kelamıdır, insan sözü değildir.

Haram işleyen, Cehennemde azab görecektir. Haramlar derece derecedir. Büyük haramın cezası çok olacaktır. Büyük haramlardan biri, beş vakit namazdan birini vaktinde kılmamaktır. Namazın farz olduğuna inanmıyan Kâfir olur. Kâfir, Müslüman değildir. Cehennemde sonsuz kalacaktır. İnanıp da, tembellikle namaz kılmayan, k'afir olmaz, buna Fasık denir. Fasık, yine Müslümandır. Haram işlediği için, bir müddet Cehennemde kalacaktır.

Bir namazı vaktinde kılmayanın bunu hemen kaza etmesi farzdır. Kaza etmezse, bir namaz için seksen hukbe yanacaktır. Hiçbir ibadeti, hiçbir iyiliği onu Cehennemden kurtarmaz. Yalnız, bir Müslümana, bir farzı öğretirse, bu azabdan kurtulur. Fakat, bunun da hem kaza kılması, hem de haram işlemekle meşhur olmaması lazımdır. Mesela, kadınların başı, saçı, kolu, bacağı açık sokağa çıkması haramdır. Buna nasihat vererek veya Ehl-i sünnet âliminin yazmış olduğu doğru bir din kitabı vererek, haram işlemesine mâni olanın bütün günahları affolur. Fakat, kendisinin bir haram işlememesi lazımdır. Ancak bunun Kaza borçları affolur. Cehennemde yanmaktan kurtulur. Peygamber efendimiz  buyurdu ki:

(Allahü teâlâ buyuruyor ki: Ey kulum! Emrettiğim farzları yap, insanların en abidi olursun. Yasak ettiğim haramlardan sakın, vera sahibi olursun. Verdiğim rızka kanaat eyle, insanların en ganisi olursun, kimseye muhtaç kalmazsın.)

Sual: Bir kimse, evinde iken öğle vakti girdiği hâlde namazını kılmamışsa ve o anda da sefere, yolculuğa çıksa, yola çıkınca öğle namazının farzını iki rekat olarak mı kılar?

Cevap: Namaz vaktinin sonunda sefere, yola çıkan kimse, bu namazı kılmamış ise, yolda dört rekatlik farzı iki rekat olarak kılar. Vaktin sonunda vatanına gelen kimse ise, bu vaktin namazını yolda kılmamış ise, evinde farzı dört rekat olarak kılar.