Kimseye karışmamalı mıdır?

14/10/2022 Cuma Köşe yazarı O.Ü

Sual: Bazı kimseler; "hiç kimseye karışmamalı, kim ne isterse yapmalı, onlara şu yanlış, şu doğru dememelidir" diyorlar. Gerçekten böyle mi olmalıdır?

Cevap: Bu konuda Muhammed Ma'sûm hazretleri, Mektûbât kitabında buyuruyor ki: “Allahü teâlâ, kimseye karışılmamasını sevseydi, Peygamberleri göndermez, dinleri bildirmez, insanları İslam dinine davet etmez ve diğer dinlerin yanlış, bozuk olduğunu haber vermezdi ve geçmiş Peygamberlere inanmayanları azaplarla helak eylemezdi. Herkesi kendi hâline bırakır, kimseye bir şey emretmez ve inanmayanlara azap yapmazdı. Allahü teâlâ, Müslümanlara, insanların İslamiyeti işitmelerine, Müslüman olmalarına mâni olan kâfirler ile cihad etmeyi niçin emreyledi? Hâlbuki, cihadda kâfirler için eziyet ve ölüm olduğu gibi, Müslümanlara da vardır. Kur’ân-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde cihad için ve cihad eden devletler için ve şehitler için faziletler, meziyetler ne sebepten bildirildi? İslam düşmanlığı yapan zalim krallara saldırmak, onlara sıkıntı vermek ve Allahü teâlânın bu mahluklarını harab etmek, niçin emrolundu?

Nitekim insana, kendi nefsine düşmanlık etmesini ve nefislerin, Allahü teâlâya düşman olduğunu bildirdi ve nefis ile cihad etmeye cihad-ı ekber ismini verdi ve Allahü teâlâ neden rızasını ve yakınlığını bu cihada bağladı? Allahü teâlâ, niçin nefisleri kendi başına bırakmadı?

Demek ki bunlar, Allahü teâlânın düşmanlarıdır. Allahü teâlâ, düşmanlarından intikam alınmasını istemektedir. Allahü teâlâ nihayetsiz merhametinden dolayı, evvela Peygamberleri sonra bunların yerine, evliyayı ve ulemayı, âlimleri davetçi olarak gönderdi. Bunların dilleri ve kalemleri ile sevaplarını ve azaplarını bildirerek, özre ve bahaneye yol bırakmadı.

Allahü teâlânın iradesini ve âdetini kimse değiştiremez. Hakikati bilmeyenlerin ve görmeyenlerin sözü ile, nizam-ı âlem bozulmaz. Allahü teâlâ, isteseydi, herkesi doğru yola, hidayete erdirir, Cennete sokardı. Fakat, ezelde Cehennemi insanla ve cinle doldurmak istedi. Allahü teâlânın büyüklüğünü anlayabilen bir kimse, Ona sebebini soramaz.”

Sual: Namaz kılarken, her seferinde secde edeceği yeri el ile temizlemenin mahzuru var mıdır?

Cevap: Namazda özürsüz, elleri ile, secde yerini süpürmek mekruhtur.