Üç ayları değerlendirmek...

22/01/2024 Pazartesi Köşe yazarı R.A

Mübârek geceler, günler ve aylar, aslında bizler için çok büyük birer fırsattır; çok büyük kazançlara vesîle olan zamanlardır. 

Bildiğiniz gibi, 31 Aralık 2023 (19 Cemâzil-âhır 1445) Pazar günü, ömrümüzden bir mîlâdî sene daha gitti. Ölüme, kabre, âhırete biraz daha yaklaşmış olduk.

 

Geçen hafta Salı günkü makâlemizde de ifâde ettiğimiz üzere takvîmlerin, “Hicrî (Kamerî ve Şemsî)”, “Mîlâdî”, “Mâlî”, “Rûmî” gibi çeşitleri vardır. Ayın, dünya etrâfında 12 defa dönmesiyle bir “kamerî sene” meydâna gelir ve 354 gündür; dünyânın güneş etrâfında 1 defa dönmesiyle de bir “şemsî=mîlâdî sene” oluşur, o da 365 gündür. Mîlâdî senede, Hazret-i Îsâ aleyhis-selâmın doğduğu zannedilen târih, yılbaşı kabûl edilmiş; hicrî takvîmde ise, Peygamber Efendimizin hicreti, sene başı kabûl edilmiştir.

 

Şimdi de, hicrî-kamerî senenin ilk 6 ayı bitmiş oldu. 11 Ocak 2024 Perşembeyi [29 Cemâzil-âhır 1445’i] 12 Ocak 2024 Cuma’ya [01 Recebü’l-ferd 1445’e]  bağlayan gece, Receb ayının hem ilk gecesi, hem de ilk Cuma gecesi] idi. Binâenaleyh 12 Ocak Cuma günü, mübârek üç aylar ve bunların ilki, harâm ayların 2.si, hicrî-kamerî ayların 7.si olan Receb ayı başlamıştır. [11 Şubât 2024 Pazar günü 1 Şa’bân 1445, 11 Mart 2024 Pazartesi de 1 Ramazan 1445 başlayacaktır.]

 

Hâtırlayacağınız üzere, geçen hafta Pazartesi günkü makâlemizde, bazı mekânların emsâline göre daha mukaddes, bazı insanların akrânına nisbetle daha muhterem oldukları gibi, bazı zamanların da benzerlerine nazaran daha kudsî, daha mukaddes, daha mübârek kılınmış olduklarını ifâde edip onları detaylıca saymıştık.

 

Nasıl ki, altın madeni, bakır, demir, kömür gibi madenlerden çok daha üstün ise, yine yâkût taşı, diğer normal taşlardan çok daha kıymetli ise, kezâ gül, diğer çiçeklerden daha kıymetli ise, bazı gece ve günler de diğer normal gece ve günlerden çok üstündürler.

 

Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bazı gece ve günlere husûsî kıymet vermiş, bu gece ve günlerdeki, duâ ve tevbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok tâât u ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için bu geceleri birer sebep kılmıştır.

 

Hülâsa olarak söylemek gerekirse, Cuma, bayram ve kandil geceleri ve günleri, Müslümânların mübârek gün ve geceleridir. Bu mübârek gece ve günlere kıymet veren şüphesiz ki Allahü teâlâdır.

 

Bereketli, hayırlı, faydası bol, feyizli demek olan “mübârek” sıfatıyle sıfatlanan ve İslâm dîninin kıymet verdiği on geceyi [müteâkıben de bildirilen bu on geceden başka, Fıtır (Ramazân) ve Adhâ (Kurban) bayramlarının diğer gecelerinin, Zil-hicce ayının ilk on gecesinin, Muharremin ilk on gecesinin ve her Cum’a ve Pazartesi gecesinin de mübârek olduğunu] belirtmiştik.

 

Mübârek geceler, günler ve aylar, aslında bizler için çok büyük birer fırsattır. Günahkâr ve yaratılış gâyelerini unutan insanlara, kerem ve ihsân sâhibi yüce Allah tarafından tanınan ve eğer iyi değerlendirilebilirse, çok büyük kazançlara vesîle olan zamanlardır.