Gününü zayi eden ömrünü zayi eder!

28/05/2023 Pazar Köşe yazarı S.K

Önemli bir işi, özel bir durumu yoksa yatsı namazını kılıp yatmalı. Geceyi faydasız ve boş şeylerle zayi etmemeli. Boş işlerle uğraşmanın, boş konuşmanın sonu gelmez. Ömür biter boş işler, boş konuşmalar bitmez. Hadis-i şerifte buyruldu ki:

(Musibetlerin en büyüğü, vaktini faydasız şeylerle geçirmektir.) [Enis-ül-va’ızin]

Allahü teâlânın, bir kulu sevmemesi, onun faydasız şeylerle uğraşmasından anlaşılır.

Onun için geceleri boş yere uykusuz kalmamalı. Nefis ve şeytan hem o geceyi hem de ertesi günü zayi ettirmek için insanı geç vakitlere kadar lüzumsuz, boş şeylerle meşgul eder. Bunları çok tatlı ve lezzetli gösterir. Bu hususta uyanık olmalı, nefsin ve şeytanın oyununa gelmemeli.

Çocuklarımızı zamanında yatıp zamanında kalkmaya alıştırmalı. Çocuğa bu alışkanlığı, aile ocağında vermeli. Anne baba çocuklarına bu hususta örnek olmalı.

Vakti girince yatsı namazını kılmalı, geciktirmemeli. Yatsı namazını kılmadan yatmamalı. Zaruri bir iş yokken sonra kılarım demek, nefsin ve şeytanın bir tuzağıdır. Namaz kılmayı geciktirdikçe ağırlık çöker.

Onun için vaktinde yatmalı. Sabah namazına kalkmak için de gerekli tedbirleri alıp yatmalı. Bir kimse sabah namazını kaçırmama azmiyle yatarsa Allahü teâlânın izniyle sabah namazına kalkmak nasip olur.

"Bir kimse yatacağı vakit 'İnnâ a’tayna' suresini okursa ve sonra (Ya Rabbi! Sabah namazına vaktiyle uyanmamı nasip eyle) derse, biiznillahi teâlâ o kimse sabah namazına vaktiyle uyanır.” (Mızraklı İlmihal)

Ecdadımız henüz sabah namazının vakti girmeden, yani seherde kalkmaya çalışırlardı. Seher vakti kalkmak berekettir. Her gece sabaha karşı, (Dua eden, isteyen yok mu? Vereyim. Tövbe eden yok mu? Affedeyim) buyurulur. [Eyyühel-veled]

Seher vakitleri istiğfar edenler zikir sevabına da kavuşur. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyuruyor ki: (Üç sesi Allahü teâlâ sever: Hürmet ile, tecvid ile Kur’ân-ı kerîm okuyanların sesini, seher vakitleri istiğfar edenlerin sesini ve Allahü teâlâyı zikredenlerin sesini.) [Eyyühel-veled]

Lokman Hakîm “rahmetullahi aleyh” oğluna şöyle nasihatte bulundu: (Oğlum! Horoz senden daha akıllı olmasın! Hâlbuki o, her sabah zikir ve tesbih ediyor, sen ise uyuyorsun.) [Eyyühel-veled]

Hazret-i Fatıma “radıyallahü anha” anlatır: Sabah namazından sonra yattım. Babam, beni uyandırıp, (Kızım kalk, gafillere benzeme! Allahü teâlâ rızıkları, sabah namazının vaktinde verir) buyurdu. [Beyheki]

İbni Abbas “radıyallahu anh” sabah vakti oğlunu uyur görünce buyurdu ki:

"Oğlum, rızıkların dağıtıldığı saatte uyunur mu? Bu saatte uyumak, tembellik alametidir, unutkanlığa sebep olur." (Şir’a)