Kabre karşı namaz kılmak

31/08/2022 Çarşamba Köşe yazarı O.Ü

Kabristanın, kabir olmayan yerinde namaz kılmak mekruh değildir.

 

Sual: Mezarlıklarda, kabre karşı veya boş olan yerlerde namaz kılmanın dinen mahzuru olur mu?

Cevap: Kabre karşı namaz kılmak mekruhtur. Vehhabiler, buna şirk diyorlar. Hadîkada deniyor ki:

“Hadis-i şerefte (Mezar üzerinde namaz kılanlara lanet olsun!) buyuruldu. Çünkü, kabir üzerinde namaz kılmak, Yahudilere benzemek olur. Bunun için, mekruh denilmiştir. Kabristanın kabir olmayan yerinde namaz kılmanın mekruh olmadığı Hâniyye ve Hâvî kitaplarında yazılıdır.

Kabir, namaz kılanın arkasında olursa veya önünde olup da, önünden geçmesi caiz olacak uzaklıkta ise, yine mekruh olmaz. Peygamberlerin ve salihlerin türbelerini de mescid hâline getirmek, Yahudilere benzemek olur. İbadette, başkasını Allahü teâlâya ortak yapmaya benzediği için Peygamber efendimiz, bunu da yasak etmiş;

(Ya Rabbi! Kabrimi ibadet olunur put hâline getirme!) buyurmuştur.

Fakat, salih bir kimseye yakın mescid yapılırsa veya onun yüzünden Allahü teâlânın merhametine kavuşmayı veya ibadetinden ona da fayda olmasını düşünerek, kabri yanında namaz kılınırsa, ona saygı olmak için, ona karşı kılmayı düşünmezse, hiç zararı olmaz. Çünkü, İsmail aleyhisselamın kabri, Kâbe'nin yanında, Hatîm denilen yerdedir. Mescid-i haramda kılınan namazların en kıymetlisi, burada kılınan olduğundan, hacılar, burada namaz kılmak için uğraşmaktadırlar. Böyle olduğu Mesâbih şerhinde de yazılıdır. Ma'rifetnâmede buyuruluyor ki:

“Perdesiz kabre karşı namaz kılmak mekruhtur.” Fetâvâ-yı Hindiyyede de buyuruluyor ki:

“Mescidin kıblesi ile kabir arasında perde olursa veya kabir yanda, arkada bulunursa, mekruh olmaz.”

Sual: Vakıf olan mezarlıklara türbe yapılamaz mı?

Cevap: Bu konuda Fetâvâ-i Feyziyyede deniyor ki:

“Üç türlü vakıf vardır: Yalnız fakirler için olur. Önce zenginler, sonra fakirler için olur. Hem zenginler, hem de fakirler için olur. Mektebler, hanlar, hastahaneler, kabristanlar, camiler ve çeşmeler hem fakirler, hem de zenginler için vakfedilmişlerdir.”

Vakıf mezarlıklara türbe yapmanın caiz olmaması, fakirlerin yerlerini işgal etmemek içindir. Türbe yapmak haram olduğu için denilemez.

Sual: Namaz kılarken sırtı duvara, direğe yaslamak mahzurlu mudur?

Cevap: Farz namazı kılarken özürsüz, duvara, direğe dayanmak mekruhtur.