İlim ve ahlâk nümûnesi...

31/10/2022 Pazartesi Köşe yazarı R.A

Büyük dîn ve fen âlimi Hüseyin Hilmî Efendi-1-

26 Ekim 2001 Cuma gecesi vefât eden büyük dîn ve fen âlimi Hüseyin Hilmî Efendi’nin vefâtının üzerinden bir sene-i devriyye daha geçti...

O, 8 Mart 1911’de (Hicrî 1329) İstanbul-Eyüp Sultan’da doğmuş, 26 Ekim 2001 (Hicrî 9 Şabân 1422) tarihinde âhırete irtihâl etmiş ve Eyüp Sultan Kabristânı’ndaki âile mezârlığına defnedilmiştir (Rahmetullahi teâlâ aleyh).

Hüseyin Hilmi Işık Efendi, büyük İslâm âlimi Seyyid Abdülhakîm Arvâsî (rahmetullahi teâlâ aleyh) hazretlerini, 1929 yılında tanımakla ve ona hizmet etmekle şereflenmiştir. Bu kâmil ve mükemmil zât, sohbet ve derslerinde ona, sarf, nahv, fıkıh, mantık ve sâir ilimleri öğretmiştir. Çok kitap okutmuştur. Bu zâtın çok büyük feyz ve ihsânlarına nâil olmuştur.

Seyyid Abdülhakîm Arvâsî hazretlerinin 1943’te vefâtından sonra, oğlu Üsküdâr ve Kâdıköy Müftülerinden Seyyid Ahmed Mekkî Efendi; tefsîr, hadîs, fıkıh, usûl ve fürû ilimleri, sâir makûl ve menkûl ilimleri talîm buyurmuştur. Ondan 1953 yılında “İcâzet-i mutlaka” almakla şereflenmiştir.

Hüseyin Hilmi Efendi, hayâtı boyunca; insanlarla iyi geçinmeyi, güzel ahlâk sâhibi olmayı, fitnelere karışmamayı tavsiye etmiştir. Başarılı hayâtının her safhası ahlâk, ilim ve çalışkanlık nümûnesi olan bu kıymetli âlim sohbetlerinde; “Çok kitap okudum. Ehl-i Sünnet âlimlerinin yükseklikleri yanında, pek câhil, bir hiç olduğumu anladım. Onları tanıyabilmek, yollarında bulunmak, büyük nîmettir. Resûlullahın (sallallahü aleyhi ve sellem) yolu, onların gösterdikleri yoldur. Resûlullahın güzel ahlâkı, onların ahlâkıdır. Dünyâda ve âhırette saâdete kavuşmak isteyen, o büyüklerin yoluna, sımsıkı sarılsın…” buyururdu.

İşte bu zâtı, [bugün ve yarınki makâlelerimizde, gerekirse, ondan sonraki hafta da devâm ederiz inşâallah] denizden damla misâli kısaca tanıtmak istiyoruz; bugün kısa bir giriş yapalım:

Hüseyin Hilmi Işık Efendi, Arabî ve Fârisî tercümeler yaparak gençliğe çok büyük hizmet etmiştir. Başta, “Tâm İlmihâl Seâdet-i Ebediyye” olmak üzere, 14 Türkçe kitap ve bunlardan tercüme edilen muhtelif dillerdeki kitaplarının miktârı yüzlercedir. [Hakîkat Kitâbevi tarafından 35 dilde 350 kitap neşredilmiştir.]

Eyüp Sultân Reşâdiye Nümûne Mektebini ve 1929’da Askerî Liseyi bitirmiştir. Eczâcılık Fakültesine girerek “askerî eczâcı” olmuştur. 1936 senesinde Türkiye’nin ilk “Kimya Yüksek Mühendisi” diplomasını almıştır. Ankara-Mamak’ta “Zehirli Gazlar Kimyageri” olarak tayîn edilmiştir. Burada 11 sene kalmış, orada Almanca da öğrenmiştir. Bursa’dan sonra Kuleli ve Erzincan Askerî Liselerinde uzun seneler “kimya öğretmenliği” yaparak yüzlerce subay yetiştirmiştir.

“Kıdemli Albay” iken, 1960 yılında [Paşa kadrosundan] emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra, İstanbul’da Vefâ Lisesi, Fâtih İmâm-Hatip Lisesi, Cağaloğlu ve Bakırköy Sanat Enstitüleri gibi çeşitli okullarda Matematik ve Kimya Öğretmenlikleri yapıp, yine çok sayıda îmânlı genç yetiştirmiştir. Siyâsete hiç karışmamıştır. [İnşâallah yarın konumuza devâm edelim.]