Meleklere iman ve dört büyük melek

29/09/2023 Cuma Köşe yazarı A.D

Melek, elçi, haber verici veya kuvvet demektir. Melekler, cisimdir, latiftir. Gaz hâlinden de daha latiftirler. Nuranidirler, diri ve akıllıdırlar. İnsanlardaki kötülükler meleklerde yoktur. Her şekle girebilirler...

Meleklerin hepsine "Melâike" denir. Melekler, her canlıdan önce yaratıldı. Onun için, kitaplara imandan önce, meleklere iman edilmesi bildirildi. Kitaplar da, Peygamberlerden öncedir. Kur'ân-ı kerimde de, inanılacak şeylerin ismi, bu sıra ile bildirilmektedir.

Melekler, Allahü teâlânın kıymetli kullarıdır. Emir olundukları işleri yaparlar, isyan etmezler. Yemeleri, içmeleri yoktur. Evlenmezler, erkek, dişi değildirler, çocukları olmaz. İlahi kitapları onlar getirmiştir. Emin oldukları için, getirdikleri de doğrudur.

Mevlâna Halid-i Bağdadi hazretleri buyuruyor ki: Meleklerin birbirlerinden üstünlükleri vardır. En üstün dört büyük melek; Cebrail, İsrafil, Mikail ve Azrail’dir (aleyhimüsselam).

Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretleri buyuruyor ki: Dört büyük melekten sonra üstün olan melekler dört sınıftır:

1- "Hamele-i Arş" denen melekler dört tanedir. 2- Huzur-i ilahide bulunan meleklere, "Mukarrebin" denir. 3- Azap meleklerinin büyüklerine, "Kerubiyan"  denir. 4- Rahmet meleklerine, "Ruhaniyan" denir. Bunların hepsi, meleklerin üstünleridir.

Cennet meleklerinin büyüklerinin adı Rıdvan’dır. Cehennem meleklerine "Zebani" denir. Bunlar cehennemde emredilen vazifelerini yapar. Cehennem zebanilerinin büyükleri 19 tanedir. En büyüğünün ismi Malik’tir.

Her insanın, hayır ve şer, bütün işlerini yazan, ikisi gece, ikisi gündüz gelen dört meleğe, "Kirâmen kâtibîn" veya "Hafaza melekleri" denir. Sağ taraftaki melek, soldakinin amiridir, iyi işleri ve ibadetleri yazar. Soldaki kötülükleri yazar.

Kabirdeki sual meleklerine "Münker ve Nekir" denir. Müminlere soranlara "Mübeşşir ve Beşir" denir.

Sayısı en çok olan mahlûk meleklerdir. Göklerde, meleklerin ibadet etmedikleri, boş bir yer yoktur. Göklerin her yeri, rükûda veya secdede olan meleklerle doludur. Göklerde, yerlerde, otlarda, yıldızlarda, canlılarda, cansızlarda, yağmur damlalarında, ağaçların yapraklarında, her molekülde, her atomda, her reaksiyonda, her harekette, her şeyde meleklerin vazifeleri vardır. Her yerde, Allahü teâlânın emirlerini yaparlar... Bazıları, diğer meleklerin amiridir. Bazıları, Peygamberlere haber getirir. Bazıları insanların kalbine iyi düşünce getirir ki, buna "ilham" denir. Bazılarının, insanlardan ve bütün mahlûklardan haberi yoktur. Allahü teâlânın cemali karşısında kendilerinden geçmişlerdir. Her birinin belli yeri vardır. Oradan ayrılamazlar. (İtikadname)