Elinden geldiği kadar herkese iyilik yap!

11/12/2022 Pazar Köşe yazarı S.K

"İdaren altındaki kimselerin, ihtiyaçlarını gözet! İnsanlara iyilikte bulunmak, onların ihtiyaçlarını gidermek büyük nimettir."

 

Abdullah bin Tahir, Abbâsîler zamanında yaşamış, insanları güzel idare etmekte mahir bir vâli idi.

Oğlu, Rakka valiliğine tayin edilince buna uzun bir nasihat mektubu yazdı. Daha sonra bu nasihat mektubu Halifenin eline geçti. Halife, bu nasihatleri çok beğenerek çoğalttı ve bütün valilere gönderdi... Bu nasihat özetle şöyledir:

Her zaman Allahtan kork! Onun emirlerinin hilâfına bir iş yapma! Allahü teâlânın sana ihsân ettiği nimetleri ahirete hazırlanmakta kullan! Üzerinde önemle duracağın şey namazdır. Güzel abdest alarak, şartlarına dikkat ederek beş vakit namazını mutlaka zamanında kıl! Namaz insanı kötülüklerden uzaklaştırır.

İdaren altında bulunan kimselere şefkat ve merhametle davran! Onların hak ve hukuklarını koru!

Herkese karşı âdil ol! Âlimlerin kıymetini bil! Her zaman onlara danış. Onlara danışmadan bir iş yapma! Sen âlimlere saygı gösterirsen, idaren altında olan kimseler de sana saygı ve hürmet gösterirler.

İdaren altında bulunanları, kesin olarak ispat edilmeden  suçlama! Çünkü, temiz kimselere ithamda bulunmak, onları suçlamak büyük günahtır. İşlerinde hüsn-i zan, güzel zan  sahibi ol! Böyle yaptığın müddetçe rahatlık bulursun. İnsanlar seni sever, verdiğin her işi dürüstlükle yaparlar.

Allah’ın sevgili kullarını, evliyasını arayıp bul, dualarını al! İşlerinde yardımcı ol! Verdiğin herhangi bir sözü mutlaka yerine getir! Herkese iyilik yapmaya çalış! İdaren altında bulunanların [tembihte bulunmak zaruri olmayan] kusurlarını, ayıplarını görmezlikten gel! Dedikoduculardan uzak dur! Böyle kimseleri yanında bulundurma! Bunlar insanları selâmete erdirmez. Bunların sözlerine göre iş yapan, pişman olur. İşleri rast gelmez...

Zayıflara yardım eyle! Akrabanı ziyaret et! Kötü arzulardan ve zulümden çok sakın!..

Kızdığın zaman kendine hâkim ol! “Ben başta bulunuyorum. İstediğimi yaparım” düşüncesine sakın kapılma! Böyle düşünmek, Allahü teâlânın rızasından uzak olmanın alâmetidir.

Hasenâtını, iyiliklerini çoğalt! Maldan bâki kalacak, ahirete yarayacak olanlardır. Nimete şükredenleri iyi tanı, onları mükâfatlandır! Nimete nankörlük edenlere iyilikte bulunma! Hâini emin kabul etme! Kendini beğenme. Gururlanma.

İdaren altındaki kimselerin, ihtiyaçlarını gözet! İnsanlara iyilikte bulunmak, onların ihtiyaçlarını gidermek büyük nimettir. Bunu elden kaçırma! Hasmına karşı da insaflı ol! Şüpheli hâllerde dikkatli, yavaş hareket eyle! Bugünkü işini yarına bırakma! Yaptığın iyilikleri başa kakma! Tayinlerde, tecrübeli, işinin ehli olanları tercih et!

Halkın erzakı, geçimi üzerinde çok dur. Hiçbir meşguliyetin seni bundan alıkoymasın. Hâdiselerden ders al.