Dinin öğrenilmesindeki yol

18/07/2022 Pazartesi Köşe yazarı O.Ü

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: ''İlim hazinedir. Anahtarı, sorup öğrenmektir.''

 

Sual: Din bilgilerinin öğrenilmesinde takip edilecek yol nasıldır, herkes doğrudan Kur’ân veya hadisten öğrenebilir mi?

Cevap: Allahü teâlâ, Resulullah efendimizi, Kur'ân-ı kerimi tebliğ etmek, öğretmek için gönderdi. Eshab-ı kiram, Kur'ân-ı kerimdeki bilgileri Resulullah efendimizden, din âlimleri de, Eshâb-ı kiramdan öğrendiler. Bütün Müslümanlar da, din âlimlerinden ve bunların kitaplarından öğrendiler. Hadis-i şeriflerde;

(İlim hazinedir. Anahtarı, sorup öğrenmektir.)

(İlim öğreniniz ve öğretiniz!) 

(İlim öğretmek günahlara keffarettir) buyuruldu.

Sual: Namazın ilk rekatinde sübhaneke, Euzü ve Besmele okunmaktadır. Bunları okumak farz mıdır?

Cevap: Namazda, ilk rekatte, imam olsun, cemaat olsun ve yalnız olsun,  Sübhaneke okumak sünnettir. İmamın ve yalnız kılanın, Euzü ve Besmele okuması da sünnettir. Fatihayı ve Fatihadan sonra, üç âyet, yahut, üç âyet kadar uzun bir âyet okumak vacip, sünnetlerin ve vitrin her rekatinde, yalnız kılarken farzların iki rekatinde, ayakta, kıyamda, Kur’ân-ı kerimden bir âyet okumak farzdır.

Sual: Domuz yağından yapılan sabun kullanılabilir mi?

Cevap: Necasetli yağ, leşin ve necis hayvanın, domuzun yağı, sabun yapılınca temiz olur. Bütün kimyevi değişmeler böyledir.

Sual: Her Müslümanın, yapacağı iş veya ibadetlerin, dine uygun olup olmadığını bilmesi lazım mıdır?

Cevap: Müslüman olduğunu söyleyen bir kimsenin, yapacağı her işin, İslamiyete uygun olup olmadığını bilmesi lazımdır. Bilmiyorsa, bir Ehl-i sünnet âliminden sorarak veya bu âlimlerin kitaplarından okuyarak öğrenmesi lazımdır. İş, İslamiyete uygun değilse, günah veya küfürden kurtulamaz.

Sual: Kur’ân-ı kerimdeki sure ve âyetlerin sayılarında farklılık var mıdır?

Cevap: Kur’ân-ı kerimde 114 sure ve 6236 âyet vardır. Ayetlerin sayısının 6236'dan az veya daha çok olduğu da bildirildi ise de, bu ayrılıklar, büyük bir âyetin, birkaç küçük âyet sayılmasından veya birkaç kısa âyetin, bir büyük âyet, yahut surelerin evvelindeki Besmelelerin bir veya ayrı ayrı âyet sayılmasından ileri gelmiştir. Bu hususta Bostân-ül-ârifînde geniş bilgi vardır.

Sual: Kitaplarda 'ayağa giyilen mest' deniyor. Mest nasıl bir şeydir?

Cevap: Mest, ayağın yıkaması farz olan yerini örten, su geçirmez ayakkabı demektir.