Nefisle cihad, iki şekilde olur

24/08/2022 Çarşamba Köşe yazarı O.Ü

"Bu iki cihad, nefsi terbiye eder, insanı olgunlaştırır. Ruhları kuvvetlendirir..."

 Sual: Nefisle cihad etmeli deniyor peki bu cihad nasıl yapılır veya yapılmalıdır?

Cevap: Nefsin İslamiyetin dışına taşmasını önlemek için, onunla iki cihad vardır:

Birincisi, ona uymamak, onun arzularını yapmamaktır. Buna, riyâzet çekmek denir. Riyâzet, vera ve takva ile olur. Takva, haramlardan sakınmaktır. Vera ise, haramlardan ve mubahları ihtiyaçtan fazla kullanmaktan da sakınmaktır.

Nefisle cihadın ikincisi, nefsin istemediği şeyleri yapmaktır. Buna mücâhede denir. Bütün ibadetler mücahededir.

Bu iki cihad, nefsi terbiye eder, insanı olgunlaştırır. Ruhları kuvvetlendirir. Sıddıkların, şehitlerin ve salihlerin yoluna kavuşturur.

Allahü teâlâ kullarının taatlarına, ibadetlerine muhtaç değildir. Kullarının günâh işlemesi Ona hiç zarar vermez. Kullarının nefislerini terbiye etmek, nefisle cihad etmek için bunları emretmiştir.

Sual: Bir Müslüman, İslamiyetin imanı giderir dediği bir şeyi söyler veya yaparsa, bu kimsenin imanı gitmiş mi olur?

Cevap: Bu konuda Uyûn-ül besâirde deniyor ki:

“İnsan resmi veya heykeli yapıp, bu insanda ülûhiyyet, ilahlık sıfatlarından birinin bulunduğuna inanarak veya bunun kâfir olduğunu bilerek, bunların karşısında, hürmet bildiren bir şey söylese veya yapsa, mesela secde etse, Yahudilerin ve Hıristiyanların bağladıkları Zünnâr denilen kuşağı ve onların dinlerine mahsus şeyleri kullansa, kâfir olur. Kâfirlere mahsus olan şeyleri harpte hile olarak kullanırsa, kâfir olmaz.” Bir Müslümanın bunları, canını, malını, rızkını kurtaracak kadar kullanması özür olur. Daha fazlası küfür olur.

Allahü teâlâya mahsus olan sıfatlara ülûhiyyet sıfatları denir. Akaid ve fıkıh kitaplarının çoğunda, mesela Dürerde deniyor ki:

“Bir kimse, kalbi iman ile dolu olduğu hâlde, küfre sebep olan bir şeyi, zaruret olmadan, yani isteyerek söylerse, kâfir olur. Kalbindeki imanın faydası olmaz. Çünkü, bir kimsenin kâfir olduğu sözünden anlaşılır. Küfre sebep olan şeyi söyleyince, insanlar arasında da, Allahü teâlâ yanında da kâfir olur.” İş ve giyim ile hasıl olan Küfr-i hükmînin de böyle olduğu, Şerh-i mevâkıfta yazılıdır.

Sual: Namazın dışındaki farzlarından hadesten taharet ne demektir?

Cevap: Hadesden taharet, abdestsiz ve gusülsüz olanın bundan temizlenmesidir.