Şüpheli olandan da sakınmalı!

26/10/2022 Çarşamba Köşe yazarı O.Ü

Haramlardan sakınmakla beraber, şüpheli olanlardan da sakınmaya "vera" denir. 

Sual: Haramlardan sakınmaya takva denmekte peki, şüpheli olanlardan sakınmaya ne denir?

Cevap: Haramlardan sakınmakla beraber, haram olmayıp şüpheli olanlardan da sakınmaya Vera denir. Peygamber efendimiz, Ebu Hüreyre hazretlerine buyurdu ki: (Vera sahibi ol ki, insanların en abidi olursun!)

Hasen-i Basrî hazretleri buyurur ki: “Zerre kadar vera sahibi olmak, bin nafile oruç ve namazdan daha hayırlıdır.”

Yine Ebû Hüreyre hazretleri buyurdu ki:

“Kıyamet günü Allahü teâlânın huzurunda kıymetli olanlar vera ve zühd sahipleridir.”

Musa aleyhisselâma vahyedilmişdir ki: (Bana yaklaşanlar, sevgime kavuşanlar içinde, vera sahipleri gibi yaklaşan olmaz.)

Büyük âlimlerden bazısı buyurdu ki: “Bir kimse, şu on şeyi, kendine farz bilmedikçe, tam vera sahibi olmaz: Gıybet etmemeli. Müminlere sû-i zan etmemeli, kötü bilmemeli. Kimse ile alay etmemeli. Yabancı kadınlara, kızlara bakmamalı. Doğru söylemeli. Kendini beğenmemek için, Allahü teâlânın, kendisine yaptığı ihsanları, nimetleri düşünmeli. Malını helal yere harcayıp, haramlara vermemeli. Nefsi, keyfi için, mevki makam istemeyip, buraları insanlara hizmet yeri bilmeli. Beş vakit namazı vaktinde kılmayı birinci vazife bilmeli. Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği iman ve işleri iyi öğrenip, kendini bunlara uydurmalı. Ya Rabbî! Bizlere ihsan ettiğin nuru, hidayeti arttır. Bizi affet! Sen her şeyi yapabilirsin.”

İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: “Bütün günahlara tövbe etmek nasib olur ve vera ile takva yani haramların ve şüpheli olanların hepsinden sakınmak müyesser olursa, büyük nimet ele geçmiş olur. Bu ele geçmezse, bazı günahlara tövbe etmek ve bazı haramlara vera eylemek de nimettir. Bu bazılarının bereket ve nurları, belki hepsine sirayet eder de, bütün günahlara tövbe etmeye ve tam vera sahibi olmaya yol açar. 'Bir şeyin bütünü ele geçmezse, hepsini elden kaçırmamalıdır' buyuruldu.”

Sual: Haram mal ve para mutlaka  sahibine geri mi verilmelidir?

Cevap: Eline, sahibi bilinen haram mal, para geçen, bunu sahibine vermeli, sahibi bilinmiyorsa, fakire sadaka vermelidir. Başka yere vermesi günah olur. Bu malı almak, fakirlerden başkasına caiz olmaz. Yalnız vârisin, haram mal olduğunu bildiği hâlde, mirası alması caiz olur, denildi.