Namazda düşünceye dalanın durumu

29/10/2022 Cumartesi Köşe yazarı O.Ü

Sual: Namaz kılarken, hatırına gelen bir şeyi düşünürken, rüku veya secdeyi geciktiren bir kimse ne yapmalıdır?

Cevap: Kaç rekat kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünmesi, sonraki rüknün veya vacibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, âyet ve tesbih okusa bile, secde-i sehiv lazım olur. Namazın içindeki farzlara Rükün denir. Bir âyet okumak, rüku ve iki secde, son rekatta oturmak, birer rükündür.

Düşünmek, farzı veya vacibi geciktirince, secde-i sehiv lazım oluyor. Mesela, son rekatta oturunca düşünürse, selam vermesi gecikirse, secde-i sehiv lazım olur. Fazla okuduğu salevat ve dua, sünnet olarak değil, düşünce, dalgınlık sebebi ile olduğu vakit, vacibin gecikmesi suç oluyor.

Başka bir namazı kılıp kılmadığını veya dünya işlerinden herhangi birini düşünürse, bir rüknün gecikmesine sebep olsa bile, secde-i sehiv lazım olmaz.

Sual: Namazda kaç rekat kıldığını şaşıran kimse, bu namazı yeniden mi kılar?

Cevap: Namaz bittikten sonra, kaç rekat kıldığında şüphe ederse, buna vesvese denir. Buna ehemmiyet vermez.

Sual: Namaz kılan birine, yanındakiler sen yanlış eksik kıldın derlerse, bu kimse tekrar mı kılar?

Cevap: Namazdan sonra, bir adil Müslüman, yanlış kıldın derse, tekrar kılması iyi olur. İki adil kimse söylerse, tekrar kılması vacib olur. Adil olmazsa, sözünü dinlemez.

Sual: Cemaatle namaz kılındıktan sonra, cemaatten bazıları eksik kıldık derlerse nasıl hareket edilir?

Cevap: İmam doğru, cemaat ise, yanlış kıldık derse, imam kendine güveniyorsa veya bir şahidi olursa, tekrar kılınmaz.

Sual: Secde-i sehiv, iki tarafa selam verilerek mi yapılır, böyle yapmak şart mıdır?

Cevap: Secde-i sehiv yapmak için, bir tarafa selam verdikten sonra, iki secde yapıp oturur ve namazı tamamlar. İki tarafa selam verdikten sonra veya hiç selam vermeden de, secde-i sehiv yapmak caizdir.

Sual: Namazın ilk tekbirini söyledim mi, abdestim var mı, elbisem temiz mi diye şüphe eden bir kimse nasıl hareket eder?

Cevap: İftitah tekbirini söyledi mi, abdesti var mı, elbisesi temiz mi, başına mesh etti mi diye şüphe ederse, ilk olarak şüphe etti ise, namazı bozup tekrar kılar. Abdest almaz. Elbisesini yıkamaz. Her zaman şüphe ediyorsa, namazı da bozmaz, tamamlar.