Kilisede namaz kılmak

31/10/2022 Pazartesi Köşe yazarı O.Ü

Sual: Herhangi bir ihtiyaç hâlinde kabristanda, hamamda, kilisede namaz kılınabilir mi?

Cevap: Necis olmak ihtimali bulunan yerlerde, mesela kabristanda, hamam içinde ve kilisede namaz kılmak mekruh olup, buraları yıkayıp temizleyerek kılmak veya hamamın soyunma mahallinde kılmak ve kabristandaki mescidde kılmak mekruh olmaz. Soğuk ve başka sebeple açık yerde namaz kılınamazsa ve başka yer bulunamazsa, kilisede yalnız da, cemaat ile de namaz kılmak caiz olur. Namazdan sonra hemen çıkmalıdır. Çünkü, kilisede, şeytanlar toplanır. Kilisedeki küfür alametleri boşaltılırsa, namaz kılmak hiç mekruh olmaz. Üstü açık necasete karşı namaz kılmak da mekruhtur.

Sual: Gayr-i müslimlerin âdetlerini yapmak, insanın imanına zarar verir mi?

Cevap: Kâfirlerin âdetlerini yapmak, onlara benzemek niyeti ile olmazsa ve haram veya kötü âdetler değilse, faydalı şeyler ise, caiz olur. Onlar gibi yemek, içmek böyledir. Onlara uymak için olur veya haram veya fena, kötü şeyler ise, haram olur.

Sual: Muma, lambaya, kılıç, tabanca gibi harp aletlerine karşı namaz kılmanın mahzuru var mıdır?

Cevap: Mushafa yani Kur’ân-ı kerime, kılıca, muma, kandile, lambaya, aleve, tabanca gibi harp aletlerine karşı ve yatan, uyuyan kimseye karşı namaz kılmak mekruh değildir. Çünkü, bunlara tapınılmamıştır. Mecusiler, ateşe tapar, aleve tapmaz. Alevli ateşe karşı da namaz kılmak mekruh olur.

Sual: Namaz kılan bir kimse, imdat diye bağıran birini işitirse bu kişinin namazı bozması mı gerekir?

Cevap: İmdat diye bağıran bir kimseyi kurtarmak için, kuyuya düşecek âmâyı, yanacak, boğulacak kimseyi kurtarmak, yangını söndürmek için namazı bozmak lazımdır.

Sual: Namaz kılan kimseyi, anası, babası çağırırsa, bu kimse namazını bozabilir mi?

Cevap: Ana, baba, dede, nine çağırınca, farz namazı bozmak vacib olmaz, caiz olur ise de, ihtiyaç yok ise, bozmamalıdır. Nafile namazlar, sünnet namazlar ise, bozulur. Bunlar yani ana, baba imdat isterse, farzları da bozmak lazım olur. Namaz kıldığını bilerek çağırıyorlarsa, nafileyi de bozmayabilir, bilmeyerek çağırdılarsa bozması lazımdır.

Sual: Beş vakit namazın dışında cami kapılarını kilitlemek dinen uygun mudur?

Cevap: Cami kapısını kilitlemek mekruhtur. Hırsız tehlikesi varsa, mekruh olmaz.