Çocuklarınıza iyi bir isim, Müslüman ismi verin...

01/01/2023 Pazar Köşe yazarı S.K

Bir İslam âliminin nasihati -2-

Müminin kalbini kırmak çok büyük haramdır. Bir mümin, bir müminin kalbini kırsa 70 defa Kâbe’yi yıkmaktan daha büyük günaha girer. Bunları okumak, öğrenmek lazım.
Çocuk, Allahü teâlânın emanetidir, İslam terbiyesi verin, dinimizi öğretin. Siz onlardan mesulsünüz. Çocuklarınızı iyi ahlaklı, dini bütün kimselerle evlendirin. Güzelliğine değil, malına mülküne değil, itikadına, ibadetine, ahlakına ve edebine bakın.

Çocuklarınıza iyi bir isim, Müslüman ismi verin. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleri ile çağrılacaksınız. Onun için güzel isimler alınız.” [Ebu Davud]

Çocuklarınıza dinimizi, dosdoğru öğretin. İslamiyet, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarından öğrenilir. Ehl-i sünnet âlimlerinin söylediklerini beğenmeyen, itikadı bozuk, dinde kendi aklına göre konuşan kimselerden ve bunların kitaplarından din öğrenilmez.
Evladına Allah’ı öğretmeyen, evladına Peygamberi öğretmeyen, evladına Cennet’i Cehennem’i öğretmeyen, namazı öğretmeyen, Kur'ân-ı kerimi öğretmeyen baba, evladının hem dünyasını, hem de ahiretini tehlikeye atmış olur.

Anne ve baba ne kadar merhametli ise, evladına o kadar İslamiyet’i öğreticidir. Ahireti hatırlatıcıdır. Evlat her ibadet yapışta, anasına da sevap yazılır, babasına da...

Kalbin rızkı, din ilmidir. İnsan okumaz, din ilmi öğrenmezse kalbi rızıksız, gıdasız kalır. Günah işlemeye başlar. Hem dünyası hem ahireti zarar görür.

Ehl-i sünnet âlimlerinin kitapları ilaç gibidir. İlacı kullanmayan, şifa bulamaz. Ehli sünnet âlimlerinin kitaplarını hem okumalı hem de okunmasına vesile olmalı.

Çok istiğfar edin. Allahü teâlâ, istiğfar ederseniz imdadınıza yetişirim, buyuruyor. İstiğfar, Estağfirullah [Beni affet Allah’ım] demektir. İslam âlimlerinin  ve evliyanın büyüklerinden Muhammed Ma'sûm hazretleri Mektûbât kitabında buyuruyor ki:

“Belalardan, sıkıntılardan kurtulmak için, istiğfar okumak çok faydalıdır. Çok tecrübe edilmiştir. Ölümden başka her dertten kurtarır. Eceli gelenin de, ağrısız, sıkıntısız ölmesine yardım eder. Her sıkıntıdan kurtaracağı ve rızkı artıracağı, hadis-i şerifte bildirildi. Hadis-i şerifte; (İstiğfara devam edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hiç ummadığı yerden rızıklandırır) buyuruldu.

Lâ havleyi çok okuyunuz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (La havle ve la kuvvete illa billah okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.) [Hakim]