İstihare yapmak sünnettir

14/12/2023 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

Sual: İstihare nedir, hangi sebeple ve nasıl yapılır, hangi dualar okunur?

Cevap: İş kurmak, evlilik dâhil yapılacak her iş için istihare yapmak sünnettir ve mübarektir. Fakat, istihare yaptıktan sonra, o işin yapılmasını veya yapılmamasını gösteren bir şeyin, uykuda veya rüyada yahut uyanık iken görünmesi lazım değildir. İstihareden sonra, kalbine bakmak lazımdır. O işi yapmak arzusu, eskisinden daha çok olmuş ise, o işi yapmayı gösterir. Eğer arzu, çoğalmamış ve eskisinden daha da azalmamış ise, yine istihare yapmak yasak olmaz. Böyle olunca, yapmak arzusu artıncaya kadar, istihareleri tekrar tekrar yapmalıdır. İstihareler yediye kadar tekrar olunur. İstihareden sonra, o işi yapmak arzusunun azaldığı anlaşılırsa o işin yapılmamasını gösterir. Böyle olunca da, istihareler tekrarlanabilir. Hatta, nasıl olursa olsun, istihareleri her zaman tekrarlamak, daha uygun ve daha iyi olur. O işi yapmak veya yapmamakta ihtiyatlı davranılmış olur.

İstihareden önce tövbe, sonra istihare yapılır. Tövbe yapmak için kısaca;

“Yâ Rabbî! Büluğum anından, erginlik çağından şimdiye kadar yaptığım günahlara pişman oldum. Şimdiden sonra da, inşaallahü teâlâ hiç günah işlememeye söz veriyorum” denir. Günahlar ayrı ayrı sayılmaz. Sonra gusül abdesti alınır. Gusülden sonra, o gece;

“İstihareye niyet ettim” diyerek iki rekat namaz kılıp, yatılır. Namazda birinci rekatte Fatihadan sonra Kâfirûn, ikinci rekatte fatihadan sonra İhlâs suresi okunur.

İmâm-ı Birgivî hazretlerinin bildirdiği hadis-i şerife göre, her müminin istihare yapması sünnettir. İbni Âbidînde deniyor ki:

“İstihare namazından sonra şu dua okunur: Allahümme innî estehîrüke bi-ilmike ve estakdirüke bi-kudretike ve es'elüke min fadlikel'azîm fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemü velâ a'lemü ve ente allâmül-guyûb.”

Niyet edilen iş için yedi gece böyle istihare yapılır. Sonra, kalbe gelen şey yapılır. İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra alametdir. Siyah veya kırmızı görmek şerre alametdir denildi.

İstihare namazını başkasına kıldırmak sünnet değildir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi yapmalıdır. Bedenle yapılan ibadetleri başkasına yaptırmak caiz değildir.