Cennete hayvanlar da girecek mi?

16/01/2023 Pazartesi Köşe yazarı R.A

Bilindiği gibi, Cennet mü’minlerin mükâfât yeri, Cehennem de kâfirlerin cezâ, azâb yeridir. Mantık ve felsefe kitaplarında, “insan”:“el-insânü hayvânun nâtık” şeklinde tarîf edilir. Bu, insanın akıl, nutk, idrâk sâhibi olması, konuşması gibi manâlarda kullanılmaktadır. Hayvânlarda, insanlardaki gibi akıl yoktur; öyle olunca da onlar mükellef ve mes’ûl değildirler. Hadîs-i şerîfte “Aklı olmayanın dîni yoktur; yanî aklı olmayanlar, dînî emir ve yasaklara muhâtap değildirler” buyurulmuştur.

Görülüyor ki, hayvânlar dînen mükellef değildirler ve mükâfât yeri olan Cennete de, cezâ, azâb yeri olan Cehenneme de gitmeyeceklerdir. Peki ne olacaklar ve istisnâ yok mu? Hayvânlar, âhirette toprak olacaklardır. İstisnâ olarak on kadar hayvân da Cennete gireceklerdir. Bugüne kadar 243.622.726 (243 milyondan fazla) insanın ziyâret ettiği dinimizislam.com sitesinde, 2 mu’teber kaynaktan (İmâm-ı Gazâlî’nin Mişkâtül-Envâr’ı ve Muhammed bin Ebî Bekr’in Şir'atül-İslâm’ı üzerine Ya’kûb bin Seyyid Alî’nin yazdığı şerh olan Şir'atül-İslâm Şerhi’nden) nakledilerek şu 10 hayvân zikredilmiştir:

1- Sâlih aleyhisselâmın Devesi. 2- İbrâhîm aleyhisselâmın Danası. 3- İsmâîl aleyhisselâmın Koçu. 4- Mûsâ aleyhisselâmın Sığırı. 5- Yûnus aleyhisselâmın “Yûnus” ismi verilen Balığı. 6- Uzeyr aleyhisselâmın Merkebi. 7- Süleymân aleyhisselâmın Karıncası. 8- Süleymân aleyhisselâma Sebe’ melîkesi Belkıs’ten haber getiren “Hüdhüd” kuşu. 9- Eshâb-ı Kehf ile berâber olan “Kıtmîr” isimli köpek. 10- Muhammed aleyhis-selâmın “Kusvâ” isimli devesi.

Mezkûr kaynaklarda, bu hayvânların, Cennete koç şeklinde girecekleri de bildirilmiştir. [İnşâallah, ileride bu hayvânlardan bazıları hakkında, kısa kısa bilgiler de vermeye çalışacağız.]

Genel olarak “kimler Cennetlik, kimler Cehennemliktir?” şeklinde bir suâl sorulacak olursa, “Allahü teâlâya inanan, Onun emir ve yasaklarına riâyet eden, hepsini beğenen kimseler yani Müslümân olarak ölenler Cennete giderler; bunun tersi olanlar yanî kâfirler de Cehenneme giderler” şeklinde cevap verilebilir.

Genelde iyi huylular Cennete, kötü huylular Cehenneme gideceklerdir. Bir hadîs-i şerîf meâli şöyledir: “Cennete gidecek olanları haber veriyorum, dikkatli dinleyin: Zayıftırlar, mazlûmdurlar, güçleri yetmez. Bir şey için yemîn ederlerse, Allahü teâlâ, bu Müslümânların yemînlerini, muhakkak yerine getirir. Cehenneme gidecek olanları da bildiriyorum: Sertlik gösterirler ve kendilerini üstün görürler.” [Ebû Dâvûd, Tirmizî]

Hayvâna işkence etmek, gayr-i müslim vatandaşa işkence etmekten daha büyük günâhtır. Gayr-i müslim vatandaşa eziyet etmek de, Müslümâna eziyet etmekten daha büyük günâhtır. Hiçbir hayvâna eziyet, işkence etmek, suda boğarak veya ateşte yakarak öldürmek câiz değildir. (Alâeddîn Haskefî: ed-Dürrül-muhtâr)