Bir hicrî-kamerî sene daha bitmek üzere...

17/07/2023 Pazartesi Köşe yazarı R.A

Bilindiği gibi, Peygamber Efendimiz Muhammed aleyhisselâm, 622 yılında Mekke-i mükerreme’den Medîne-i münevvere’ye hicret etti. Hicrî-kamerî takvîmde; Muhammed aleyhisselâmın, Mekke'den Medine'ye hicret ettiği sene, başlangıç kabûl edilir. Muharrem ayının biri olan ilk kamerî senebaşı, milâdî 622 yılının Temmuz ayının, 16’sına rastlayan cuma günü idi.

Sevgili Peygamberimiz, 20 Eylül Pazartesi günü, Medîne’nin Kubâ köyüne geldi. Bu târih, Müslümânların “Hicrî-şemsî” yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, “Hicrî-kamerî” yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi, Müslümânların hicrî-kamerî yılbaşı gecesidir.

[Kamerî takvîmde bir yıl, 354,367 gündür. Bu süre, Ay’ın dünyâ etrâfında 12 kerre döndüğü zamandır. Güneş yılından 10,875 gün daha kısadır. Bundan dolayı, 32,5 yılda, bir yıl daha fazladır.]

Takvîmlere göre bugün, 29 Zil-hicce 1444 Pazartesi’dir. Bilindiği gibi Zil-hicce ayı, hicrî-kamerî senenin son ayı (12. ay), harâm ayların sonuncusu (4.sü), hac aylarının da sonuncusu (3.sü)dür. Yarın (30 Zil-hicce 1444 Salı), Zilhicce ayı bitecek ve yarından sonra (01 Muharrem 1445 Çarşamba), yeni bir hicrî-kamerî ay ve sene başlayacaktır.

Muharrem ayı, İslâmî senenin 1. ayı; Muharrem ayının 1. gecesi, Müslümânların yılbaşı gecesi; Muharrem ayının 1. günü de Müslümânların yeni yılının, yâni hicrî yılın 1. günüdür.

Zilhicce ayı, kurbân ve hac ibâdetlerinin yapıldığı, Terviye, Arefe ve Kurbân Bayramı gün ve gecelerinin bulunduğu, ilk 10 gecesi ve günü çok mübârek gece ve günlerden olan bir aydır.

Kur'ân-ı kerîmde Fecr sûresinde "Ve on geceye yemîn olsun" ifâdesinde kasdedilen on gece, bazı kaynaklara göre, Ramazân ayının son on günü veya Muharrem'in ilk on günü olarak belirtilse de genel görüş, bu mübârek on gecenin, Zilhicce ayının ilk on gecesi olduğudur.

Muharrem ayı, Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen 4 harâm aydan biridir. Muharrem ayının birinci gecesi, Müslümânların hicrî-kamerî yılbaşı gecesidir.

Hıristiyanlar, kendi yılbaşıları olan ocak ayının birinci gecesinde, “Noel” kutlaması yapıyorlar. Müslümânlar da kendi yılbaşı gecelerinde ve günlerinde müsâfeha ederek, telefonla veya mektup yazarak tebrîkleşirler. Birbirlerini ziyâret eder ve hediyeler verirler. Yılbaşını dergi ve gazete ilânlarıyla kutlarlar. Yeni yılın, birbirlerine ve bütün Müslümânlara hayırlı ve bereketli olması için duâ ederler. Büyükleri, akrabâyı, âlimleri evlerinde ziyâret edip duâlarını alırlar.  O gün de, bayram gibi temiz giyinip, fakîrlere sadaka verirler. Muharremin ilk 10 gün ve geceleri de, mübârek gün ve gecelerdendir...