Hakiki dost bulmak çok zordur…

19/07/2023 Çarşamba Köşe yazarı H.Y

Mümin, müminin aynasıdır. İnsan kendi kusurlarını zor anlar. Güvendiği arkadaşına sorarak da, kusûrunu öğrenir. Sâdık olan dost, onu tehlikelerden, korkulardan muhâfaza eden kimsedir. Böyle bir arkadaş bulmak çok müşküldür. Bunun içindir ki, İmâm-ı Şafi'î hazretleri “Sâdık dost ve hâlis kimyâ az bulunur, hiç arama!” buyurdu. Hazret-i Ömer de "radıyallahü anh" şu mealde bir şiirinde “Arkadaşım ayıbıma uyardı beni,/Kardeşlik sünnetinin budur temeli!” buyurdu.

Dinin ve imânın düşmanı dörttür: Sağda kötü arkadaş, solda nefsin hevâsı [istekleri], önde dünyâya düşkün olmak ve arkada şeytân, îmânı almak dilerler. Kötü arkadaş, yalnız insanın malını, parasını çalmak, dünyasını almak için aldatanlar değildir. Arkadaşların en kötüsü, en zararlısı insanın dînini, îmânını, edebini, hayâsını, ahlâkını bozmaya uğraşanlar, böylece dünyasına ve âhiretine, ebedî saâdetine saldıranlardır. Bunun için erkeğin, yabacı kızlarla arkadaşlık kurması, uygun değildir...

Bir kimse ile yolda arkadaş olursan, onun yürüdüğü kadar yürü. Onunla konuşurken, sağa sola bakma! Ondan ayrılırsan erkence yanına dön, onu bekletme! Arkadaşın hakkını gözet, onu gücendirme! Nemâzları onunla cemâat yaparak kıl. Ayrılırken onunla halalleş.

İnsan arkadaşını dünya menfaâti gözetmeden Allah için sevmelidir...

      ***

Bir kimse bir din kardeşini ziyarete gidiyordu Allahü teâlâ onun yanına bir melek gönderdi. Melek ona, “Nereye gidiyorsun?” diye sordu. O da, “Filan din kardeşimin ziyaretine gidiyorum” der. Melek, "Onunla bir işin mi var?” diye sorunca, O da  “Hayır” dedi. Tekrar Melek ona “Akraban mıdır?” diye sordu. O da “Hayır!” dedi. Peki "Sana bir iyiliği mi dokundu?” diye sorunca, “Hayır!” cevabını verdi. “O hâlde niçin gidiyorsun?” deyince "Allah için gidiyorum. Onu Allah rızası için seviyorum” deyince melek ona, “Allahü teâlâ beni, seni sevdiğini müjdelemem için gönderdi. Allahü teâlâ sana Cenneti vadetti” dedi.

Kötü kimseleri düzeltmek niyeti ile onlarla düşüp kalkmak da elbet zararlıdır. Kötülerden bahsetmek, onları anmak iyi değildir. Onları anmak ruhlara sıkıntı ve zarar verir. Kötülerle gezmek çok zararlıdır. Kötünün kötülüğü farkında olmayarak kolaylıkla insanın kalbine girer. İyilerle gezmek büyük bir nîmettir. Hadîs-i şerifte buyuruldu ki; (İyi arkadaş, güzel koku satan gibidir. Sana koku sürmese bile, yanında bulunduğun müddetçe güzel kokusundan faydalanırsın.) 

İyi insanlarla gezmek ve iyilerden bahsetmek de nimettir. Çünkü hâdîs-i şerifte (Salihler, iyiler anıldığı zaman rahmet iner) buyuruldu. Rahmet, cennete girmek ve Allahü teâlâya kavuşmaktır. Salihler, iyiler anılınca bunlara kavuşulmuş olur. Sâlihlere, iyilere uyma isteği başlar. Sâlihlere uyan ise Cennete girer, (Kötünün bana ne zararı dokunur?) demek çok yanlıştır. Çürük bir meyve bütün meyvelerin çürümesine sebep olur.