Kur’ândaki bilgiler ve tefsir

25/08/2022 Perşembe Köşe yazarı O.Ü

İmâm-ı Nesefî hazretleri "Kendi aklı ve görüşleri ile bozuk tefsir yapanlar beş türlüdür" buyuruyor...

 Sual: Kur’ânda hangi bilgiler vardır ve âyetleri yanlış açıklayanların hepsi aynı mıdır yoksa aralarında çeşitlilik var mıdır?

Cevap: Bu konda Mevdû'ât-ül-ulûm kitabında buyuruluyor ki:

“Kur’ân-ı kerimdeki bilgiler üç kısımdır:

Birincisini hiçbir kuluna bildirmemiştir. Kendisini, isimlerini ve sıfatlarını kendinden başka kimse bilemez.

İkinci kısım bilgileri, yalnız Muhammed aleyhisselâma bildirmiştir. Bu yüce Peygamberden ve Onun vârisi olan râsih âlimlerden başka kimse bunları anlayamaz. Müteşâbih âyetler böyledir.

Üçüncü kısım bilgileri, Peygamberine bildirmiş ve ümmetine öğretmesini emir buyurmuştur. Bu ilimler de ikiye ayrılır:

Birinciler, geçmiş insanların hâllerini bildiren Kısas ve dünyada, âhırette yaratmış olduğu ve yaratacağı şeyleri bildiren haberler Ahbârdır. Bunlar, ancak Resulullahın bildirmesi ile anlaşılır. Akıl ile, tecrübe ile anlaşılamaz.

Üçüncü kısım bilgilerin ikincileri, akıl, tecrübe ve Arabi ilimler ile anlaşılabilir. Kur’ân-ı kerimden ahkam, hüküm çıkarmak ve fen bilgilerini anlamak böyledir. İmâm-ı Nesefî hazretleri Akâidde buyuruyor ki: “Arabi ilimlere göre mana verilir. İsmaili sapıkları gibi, başka manalar vermek, ilhad ve küfür olur.

Kendi aklı ve görüşleri ile bozuk tefsir yapanlar beş türlüdür:

1-Tefsir için lazım olan bilgileri bilmeyen cahillerdir.

2-Müteşâbih âyetleri tefsir edenlerdir.

3-Sapık fırkalardakilerin, zındıkların ve dinde reformcuların, bozuk düşünce ve isteklerine uygun tefsir yapanlardır.

4-Delil ve senet ile iyi anlamadan tefsir yapanlardır.

5-Nefse ve şeytana uyarak yanlış tefsir yapanlardır.”

Sual: Riya, gösteriş yapmak mı demektir?

Cevap: Riya, bir şeyi olduğunun tersine göstermektir. Kısaca, gösteriş demektir. Ahıret amellerini yaparak ahıret yolunda olduğunu göstererek, dünya arzularına kavuşmak demektir. Kısaca, dünya kazancına dini alet etmektir. İbadetlerini göstererek, insanların sevgisini kazanmaktır.

Sözleri veya ibadetleri riya ile olan kimsenin, din bilgisi varsa, buna Münafık denir. Din bilgisi yoksa, buna Din yobazı denir. Fen bilgisi olmayıp, kendisini fen adamı tanıtıp, Müslümanları aldatmaya çalışan İslam düşmanlarına Zındık veya Fen yobazı denir. Din yobazlarına ve fen yobazlarına aldanmamalıdır.