İngiliz ajanı din adamları!

28/12/2022 Çarşamba Köşe yazarı H.Y

İslam Düşmanları -14-

Mısır'da Cemâleddîn-i Efgânînin, din adamı perdesi altında, İslâmı içeriden yıkmak propagandalarına aldananların en meşhûru Muhammed Abduh'tur. Abduh 1849’da Mısır'da doğdu ve 1905’te orada vefât etti. Bir müddet Beyrût'ta bulundu. Oradan Pâris'e gitti. Orada Cemâleddîn-i Efgânî'nin, masonlar tarafından çizilen çalışmalarına katıldı. (El-urvet-ül-Vüskâ) mecmûasını çıkardılar. Beyrût'a ve Mısır'a gelerek Paris'teki mason locasının kararlarını tatbîk etmeye çalıştı. İngilizlerin yardımı ile Kâhire müftîsi oldu. Ehl-i sünnete saldırmaya başladı. İlk iş olarak, Câmi’-ül-ezher medresesi ders programlarını bozmaya, gençlere kıymetli bilgilerin okutulmasını önlemeye başladı. Üniversite kısmındaki dersleri kaldırdı. Lise ve orta kısımdaki kitaplar, yüksek sınıflarda okutuldu.

Bir taraftan ilmi kaldırırken, diğer taraftan İslâm âlimlerini kötüleyerek, bu âlimlerin fen bilgilerine mâni olduklarını, bu bilgileri İslâma sokacağını iddiâ etti. (İslâmiyyet ve nasrâniyyet) kitâbında, (Bütün dinler birdir. Dış görünüşleri değişiktir) demiş, Yahûdi, Hıristiyan ve Müslümanların, birbirlerini desteklemelerini istemiştir. Londra'da, bir papaza yazdığı mektûpta, (İslâmiyyet ve Hıristiyanlık gibi iki büyük dînin el ele vererek kucaklaşmasını beklerim. O zaman, Tevrât ve İncîl ve Kur’ân birbirlerini destekleyen kitaplar olarak her yerde okunur ve her milletçe saygı görür) demiştir. Müslümânların Tevrât ve İncîl okuyacakları zamanı beklemekte olduğunu ifâde etmiştir.

Câmi’ül-Ezher'in Müdürü (Saltut) ile yaptığı Kur’ân-ı kerîm tefsîrinde, banka fâizinin meşru olduğuna fetvâ vermiştir. Daha sonra Müslümânların ağır baskıları karşısında, bu fetvâsından rücu eder görünmüştür.

Beyrut’taki mason locasının başkanı Hannâ Ebû Râşid, 1961’de yayınladığı (Dâire-tül-me’ârif-ül-masoniyye) kitâbının 197. sayfasında, (Cemâleddîn-i Efgânî, Mısır'da mason locası reîsi idi. Âlimlerden ve devlet adamlarından üçyüze yakın üyesi vardı. Ondan sonra, imâm üstâd Muhammed Abduh reîs oldu. Abduh, büyük bir mason idi. Bunun, masonluk rûhunu Arab memleketlerine yaydığını kimse inkâr edemez) demektedir.

İngilizlerin İslâm âlimi olarak Hindistân'ın her yerinde övdükleri kâfirlerin en meşhûrlarından biri Sir Seyyid Ahmed Hân’dır. 1818’de Delhî'de doğdu. Babası, Ekber Şâh zamanında Hindistân'a gelmişti. 1837’de Delhî'de İngiliz mahkemesinde hâkim olan amcasının yanında kâtip olarak işe başladı. 1841’de hâkim, 1855’te ise yüksek hâkim yapıldı.

Hindistân'da İngilizlerin yetiştirdiği din adamlarından biri de M. Hamîdullah’tır. 1908’de İsmâilî fırkasında olanların ekseriyet olduğu Haydarâbâd’da doğdu. İsmâilî mezhebinde, koyu Ehl-i sünnet düşmanı olarak yetişti. Pâris'te, CNRS ilmî araştırma azâsı idi. 2003’te öldü. Muhammed aleyhisselâmı, sâdece Müslümânların peygamberi olarak tanıtmaya çalışmaktadır.