Yarın gece Mevlid Kandilidir

25/09/2023 Pazartesi Köşe yazarı R.A

Dünyâdaki bütün insanlara ve cinnîlere Peygamber olarak gönderilen, bütün Peygamberlerin sonuncusu ve en üstünü olan sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm, 20 Nisan 571 târihinde [12 Rebîul-evvel Pazartesi gecesi], sabâha karşı Mekke-i Mükerreme’de dünyâya gelmiştir.

O’nun hakkında, “Kâmûsu'l-A’lâm” sâhibi Şemseddîn Sâmî Bey, bizlere şu özet bilgileri vermektedir:

"İslâm dîninin Peygamberi, Muhammed aleyhisselâm’dır. Babası Abdullah, dedesi Abdülmuttalib b. Hâşim b. Abd-i Menâf b. Kusay b. Kilâb'dır. Târihçilere göre mîlâdın 571. senesinde, Nisan ayının 20’sine rastlıyan, Rebî'ul-evvel ayının 12. (Pazartesi) gecesi, sabâha karşı, Mekke-i mükerreme şehrinde dünyâya gelmiştir.

Annesi, Vehb'in kızı Âmine, Âmine'nin babası da, Abd-i Menâf b. Zühre b. Kilâb'dır. Kilâb, Peygamberimizin babası Abdullah'ın büyük dedesidir.

Babası Abdullah, ticâret için Şâm'a gidip, avdetinde, dönüşünde Medîne civârında"Dâru'n-nâbiğa" denilen yerde vefât etti; kendisi henüz 25 yaşında idi; oğlunu göremedi. Çünkü o daha anne karnında idi.

Muhammed aleyhisselâm beş sene, süt annesi Halîme es-Sa’diyye’nin kabîlesinde kaldı. Bu Benî Sa'd kabîlesi, Arabistân'ın en fasîh, en güzel konuşan kabîlesi idi. Bunun için, Muhammed aleyhis-selâm çok fasîh konuşurdu.

Altı yaşında iken, annesi Âmine, oğlunu Medîne'deki dayılarına götürüp, oradan dönerken yolda [Ebvâ’da] vefât etti. Dadısı, hizmetkârı Ümm-i Eymen, kendisini Mekke'ye getirip, dedesi Abdül-muttalib'e teslîm etti. 8 yaşında iken de dedesi Abdül-muttalib vefât edince, amcası Ebû Tâlib'in evinde kaldı.

12 yaşında iken, Ebû Tâlib ile, ticâret için Şâm'a gitti. 17 yaşında iken, amcası Zübeyr, Yemen’e götürdü. 25 yaşında iken,Hadîcetü'l-Kübrâ (radıyallahü anhâ) vâlidemizle evlendi…”

     ***

Mevlid Gecesi, Kadir Gecesi’nden sonra en kıymetli gecedir.O gece, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Efendimiz doğduğu için sevinenler affolurlar.

Bilindiği gibi, her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününde bayram yapmıştır. Mevlid kandili de, Müslümânların bayramı olup neşe ve sevinç günlerinden biridir. Bütün dünyâdaki Müslümânlar tarafından, her sene, yarınki gece [26.09.2023-11 Rebîul-evvel 1445 Salı gecesi]“Mevlid Kandili” olarak kutlanmakta, her yerde “Mevlid kasîdeleri” okunarak Resûlullah Efendimiz yâd edilmekte, hâtırlanmaktadır. “Mevlid”, doğum zamanı demektir.

O gece, çalgı ve başka harâm şeyler karıştırmadan, Allah rızâsı için mevlid cemiyeti yapmak, mevlid kasîdesi okumak, salevât-ı şerîfe getirmek, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrât ve hasenât (iyilikler) yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır.

Diğer mübârek gecelerde olduğu gibi, Mevlid gecesinde de Kur’ân-ı kerîm ve ilmihâl kitapları okumalı, kazâ namazları kılmalı, sadakalar vermeli, duâlar etmeli, Cenâb-ı Haktan af ve mağfiret dilemelidir...