Komünistlik yeni bir şey değildir!

01/08/2023 Salı Köşe yazarı O.Ü

Sual: Komünizmin yirminci asırda, kapitalist sisteme karşı çıktığı yazılıp söyleniyor, gerçekten böyle midir?

Cevap: Komünistlik yeni bir şey değildir. Burhân-ı kâtı lügat kitabının sahibi, Zerdüşt'ün milattan yedi asır evvel kurduğu ve Sâsânîler devrinde Mejdek adındaki birinin neşrettiği Mecûsî yani ateşe tapma dinini anlatırken diyor ki:

“Mejdek, Acem Şâhı Kubad zamanında idi. Buna göre:

Ateşe tapılacaktır. Her şey, herkesin malıdır. Hanımları değiştirmek helaldir. Herkesin malları ve yaşayışları eşittir. Herkes birliktedir. Şahsi tasarruf yoktur. Bütün insanlar müsâvi, eşit ve her şeyde ortaktırlar. Biri, birinin hanımını isterse ona vermesi lazımdır. Zenginler, malları fakirlere vermeli, onların ihtiyaçlarını gidermelidir...

Bu din, tembellerin, serserilerin ve hele kadına düşkün olan aşağı kimselerin işine geldiğinden çabuk yayıldı. Kubad Şâh da, böyle zevkine düşkün biri idi. Bu da komünizmi kabul etti. Oğlu Nûşirvân, hükûmeti ele alınca, Mejdek ve adamlarını kılıçtan geçirerek komünizm belasını ortadan kaldırdı. Nûşirvân Şah'ın adaleti hadis-i şerifte övülmekdedir.

1917'de Rusyada komünist ihtilalini hazırlayarak binlerle vatandaşın birbirini öldürmesine ve koca bir milletin küçük bir azılı azınlık elinde köle olmasına sebep olanların, Nûşirvân Şah'ın yok ettiği ahmakların yolunda oldukları anlaşılmaktadır.”

Sual: Namaz kılması tahrimen mekruh olan vakitlerde, kılınan namazın sevabı olmaz mı?

Cevap: Üç haram saatte namaz kılmak yasak edilmiştir. Yasak olan bu zamanlarda ve yerde kılınan namazın sevabı olmadığı gibi günah da olur. Çünkü, yasak edildiği hâlde yapılmaktadır.

Sual: Cenazeyi defnettikten sonra, kabir başında dua edilir mi?

Cevap: Cenazeyi defnettikten sonra dua edilir. Sessiz olarak Kur’ân-ı kerim okunur. Yüksek sesle okumak mekruhtur. Şir'at-ül-islâm kitabında deniyor ki:

“Cenazeyi kabir başına koyunca, iş yapmayanlar oturmalı veya çömelmelidir. Yahudiler ve Hıristiyanlar gibi ayakta durmamalıdır. Meyit defnedilirken, yedi sureyi okumak müstehabdır. Bu yedi sure; înnâ enzelnâ ve Kâfirûn, îzâ câe, îhlâs, iki Kul e'ûzü ve Fâtiha sûreleridir. Definden sonra bir hafta her gün sadaka verip, sevabını meyitin ruhuna hediye etmek de müstehabdır.”