Kalp kırmaktan pek sakınınız!

07/02/2021 Pazar Köşe yazarı S.K

Kalp kırmak gibi büyük günah yoktur... Dünyadan ahirete gidecek insanların en kârlısı, üzerinde kul hakkı olmayanlardır.

 

Büyük âlim ve veli İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
“Sakınınız, sakınınız, kalp kırmaktan pek sakınınız! Kalp kırmak gibi büyük günah yoktur.”
İslam âlimlerinin büyüklerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretlerinin vasiyetnamesinin son satırı şöyledir: “Hiç kimsenin kalbini incitmeyin.”
Yine İslam âlimleri, kalp kırmanın zararlarını kitaplarında  ve sohbetlerinde çok güzel açıklamışlardır: 

“Kalp, sırça saraya benzer. Yani, çok ince camdan yapılmış bir kâse gibidir. Kırılırsa bir daha yapılması çok zordur.”

"En kıymetli iki şey vardır. Ondan daha kıymetlisi yoktur. Bunlardan birincisi Allahü teâlâya iman, diğeri de Onun kullarına faydalı olmaktır, insanları sevindirmektir. En kötü, ondan daha aşağısı olmayan iki şey vardır: Birincisi, Allahü teâlâya şirk yani ortak koşmak, diğeri de Onun kullarının kalbini kırmaktır.”

“Zerre kadar kalp kırmanın felâketine inanan bir insan, nasıl ağzını açar konuşur? Nasıl oturur rahat eder, ayağını uzatır uyur? Kalp kırmanın felâket bir şey olduğuna, Kâbe’yi yıkmaktan yetmiş kere daha büyük günah olduğuna, kul hakkı geçtiğine inanan bir kimse, karşıdaki Müslüman üzülür endişesiyle ağzını açabilir mi? Kul hakkı yalnız para değil ki. Mesela sert bakış, yan bakış, sert konuşmak, kalp kırmak, hakaret ederek konuşmak,üzmek, aklına ne gelirse… Allahü tealanın emirlerini yerine getirmemek, işlenen günahlar ve inançsızların zulmeti  insanlara öyle tesir etmektedir ki, onların üzerinde ağır manevi bir baskı meydana getirmektedir. Bundan dolayı insanlar, basit ve önemsiz şeylerden dolayı birbirlerinin kalbini kolayca kırabilmektedirler...”

“Bir müminin kalbi incindiği zaman, kırıldığı zaman, Arş titrer. Müminin kalbi öyle kıymetli.”

“Kâfirin kalbini kırmak, Müslümanın kalbini kırmaktan daha büyük günahtır. Hayvan hakkı, insan hakkından, kâfirin hakkı da hayvan hakkından daha önemlidir. Ahirette kâfirin ve hayvanın hakkından kurtulmak çok daha zordur. Onun için, kul ve hayvan hakkından çok korkmalıdır.”

Büyük İslam âlimi İbni Âbidîn "rahmetullahi aleyh" buyuruyor ki: “Kıyamet günü, hak sahibi, hakkını affetmezse, bir dank [yani çok az] hak için, cemaat ile kılınmış, kabul olmuş yedi yüz namazı alınıp, hak sahibine verilecektir.”

“Dünyadan ahirete gidecek insanların en kârlısı, üzerinde kul hakkı olmayanlardır. Ahirette iflas etmiş duruma düşmemek için, günahlardan, özellikle kalp kırmaktan çok sakınmalıdır. Herkes her fırsatta, herkesle helalleşmeli ve dualarını almalı. Kimin, hangi müminin duasıyla kurtulacağı belli olmaz. Bilhassa evlat ana-babanın, karı-koca da birbirinin duasını almalı. Evlilikte de kul hakkından çok korkmalı.”

Yunus Emre hazretleri de bir şiirinde “Bir gönül yapmak, yüz Kâbe’yi yapmaktan iyidir. Kalp kırmak ise, Kâbe’yi yıkmaktan daha kötüdür” der.

Ali Semerkandî hazretleri de şöyle buyurur: "Ne kimse senden incinsin,/Ne sen kimseden incin."