Belalardan kurtulmak için

10/12/2023 Pazar Köşe yazarı O.Ü

Sual: Bela ve dertlerden kurtulmak için okunacak bir dua var mıdır?

Cevap: İmâm-ı Rabbânî hazretleri, talebeleri ile beraber, uzak bir yere gidiyorlardı. Gece, bir handa kaldılar ve talebelerine;

“Bu gece, bu handa bir bela hasıl olacak. Şu duayı okuyunuz!” buyurdu ki dua şöyle:

(Bismillâhillezî lâ-yedurru ma' asmihî şey'ün fil-erdı velâ fisse-mâi ve hüves-semi'ul'alîm.)

Gece o handa gerçekten büyük bir yangın oldu. Sadece bir odada eşyalar yandı. Bu odaya haber verilmemişti. Duayı okuyanlara bir şey olmadı. Bu dua, Umdet-ül-islâm ve Berekât kitaplarında yazılıdır. Tergîb-üs-salât ve Kıyâmet ve Âhıret kitaplarında bu duanın hadis-i şerif olduğu da bildirilmektedir.

Dertlerden, belalardan, fitne ve hastalıklardan korunmak için, sabah ve akşam, İmâm-ı Rabbani hazretlerinin bu sözünü hatırlayarak, üç kerre okumalıdır.

Sual: Zengin olup alacaklarını alamayan bir kimse, bu durumda iken zekât alabilir mi?

Cevap: Alacaklarını ve malını eline geçiremeyen, elindeki bononun ödeme zamanı gelmeyen zengin kimse, faizsiz ödünç veren kimse bulamazsa, ihtiyacı kadar, zekât alabilir. Malı eline geçtiği zaman, almış olduğu zekâtı da, fakirlere dağıtmaz.

Sual: Kadınlar, namazda tekbiri, ellerini bağlamayı ve secdeleri aynen erkekler gibi mi yaparlar?

Cevap: Bu konuda İbni Âbidînde deniyor ki:

“Kadınlar, namaza dururken, ellerini omuzlarına kadar kaldırır. Ellerini kol ağzından dışarı çıkarmaz. Sağ avucu sol üzerinde olarak göğüs üstüne kor. Rükuda az eğilir. Belini başı ile düz tutmaz. Rükuda ve secdede parmaklarını açmaz, birbirlerine yapıştırır. Ellerini dizleri üzerine kor. Dizlerini büker, dizlerini tutmaz. Secdede kollarını, karnına yakın olarak yere serer. Karnını uyluklarına yapıştırır. Teşehhüdde, ayaklarını sağa çıkararak yere oturur. El parmaklarının ucu dizlerine uzanır. Erkekler de dizi kavramaz. Parmakları birbirlerine yapışık olur.”

Sual: Oturarak namaz kılan kimse, rüku ve secdelerde ellerini nereye ve nasıl koyar?

Cevap: Oturarak namaz kılan, rükuda ve ka’dede ellerini baldırları üzerine koyar. Secdede ise ellerini dizlerinin üzerinden alt kısma doğru uzatır.

Sual: Papazların giydiklerini giymek imanı giderir mi?

Cevap: Papazların ibadet olarak yaptıklarını kullanmak küfür olur.