Her işimizde ihlâs üzere olmalıyız...

25/12/2020 Cuma Köşe yazarı V.T

Müslüman, bütün işlerinde ihlâs üzere olmalı ve herkese iyi muâmele etmelidir...

 

Hüseyn bin Ali Üsvânî hazretleri fıkıh ve hadîs âlimidir. 739 (m. 1338)’de Kâhire’de vefât etti. Bir dersinde şunları anlattı:

İbn-i Abbâs’ın (radıyallahü anhüma) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfde Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Din nasihattir.” “Kime?” diye sorulduğunda; “Allaha, Resûlüne, Kitabına, Müslümanların reîslerine ve bütün Müslümanlara” buyurdu.

Âlimlerimiz, bu hadîs-i şerîfi şöyle açıkladı:

"Allahü teâlâya nasihat demek; O’na îmân etmek, O’na ortak koşmamak, O’nu kâmil sıfatlarla vasfedip, noksan sıfatlardan tenzih etmek, O’nun beğendiği işleri yapmak, yasaklardan sakınmak, Allah için sevmek, Allah için buğzetmek, Allahü teâlâya itaat edenleri sevmek. O’na âsi olanları sevmemek, O’nun nimetlerini itirâf etmek, nimetlerine şükretmek, bütün işlerde ihlâs üzere olmak, insanlara iyi muâmele etmek demektir...

Allahü teâlânın kitabına nasihati: Onun Allahü teâlânın kitabı olduğuna, Allahü teâlâ tarafından indirildiğine, mahlûkun kelâmına benzemediğine, mahlûkâttan hiçbirinin onun bir benzerini asla getiremeyeceğine îmân etmek, ona tazim ve hürmette bulunmak, onu güzel okumak, okurken huşû üzere bulunmak ve harflerin hakkını vermek, içerisinde bildirilenleri tasdik etmek, emirlerine uymak, onda bildirilen hükümleri öğrenip yerine getirmeye çalışmak, onun nasîhatlerinden istifâde etmek, muhkem âyet-i kerîmelerle amel etmek, müteşâbih âyet-i kerîmelere teslim olmaktır. Yine bütün bu husûslar, kulun kendi nefsine olan nasîhatlerdir.

Allahü teâlânın Resûlüne nasihat: O’nun, Allahü teâlânın peygamberi olduğuna ve Allahü teâlâdan getirdiklerinin hepsine îmân etmek, O’na itaat etmek ve yardımcı olmak, düşmanlarına düşman, dostlarına dost olmak, O’nun hakkını gözetmek, sünnet-i seniyyesini ihyâ etmek, her tarafa yaymak ve öğrenip anlatmak, Resûlullahın ahlâkı ile ahlâklanmak, Resûlullahın Ehl-i beytini, Eshâbını sevmek, Resûl-i ekremin sünnet-i seniyyesinden ayrılan bid’at ehlini ve Resûlullahın Eshâbından birisine düşmanlık eden, dil uzatanlardan sakınmak ve onlardan uzak durmaktır.

Müslüman devlet reislerine nasihat: Onlara doğru yolda yardımcı olmak, itaat etmek, onları zaman zaman yumuşaklıkla uyarmak ve gaflette bulundukları husûsları hatırlatmak, Müslümanların haklarını onlara bildirmek, onlara karşı gelmemek, Müslümanları onlara itâata teşvik etmektir."