En büyük hırsız

22/12/2023 Cuma Köşe yazarı O.Ü

Sual: Namaz şartlarına uygun olarak kılınmazsa, o namaz eksik mi olur, kabul olmaz mı?

Cevap: Bu konuda İmâmı Rabbânî hazretleri Mektûbâtta buyuruyorlar ki:

“Bu zamanda insanların çoğu namaz kılmakta gevşek davranıyor. Tumânînete ve ta'dîl-i erkâna ehemmiyet vermiyorlar. Bunun için, siz sevdiklerime, bu noktayı belirtmeye mecbur oldum. İyi dinleyiniz! Peygamber efendimiz;

-En büyük hırsız, kendi namazından çalan kimsedir buyurdu.

-Ya Resûlallah! Bir kimse, kendi namazından nasıl çalar? diye sordular.

-Namazın rüküsunu ve secdelerini tamam yapmamakla buyurdu. Bir defa da buyurdu ki:

(Rükuda ve secdelerde, belini yerine yerleştirip biraz durmayan kimsenin namazını Allahü teâlâ kabûl etmez.) Yine buyurdu ki:

(İki secde arasında dik oturmadıkça, namazınız tamam olmaz.)

Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir kimseyi namaz kılarken, rükusunu ve secdelerini tamam yapmadığını görüp;

(Sen namazlarını böyle kıldığın için, Muhammedin dininden başka bir dinde olarak ölmekten korkmuyor musun?) buyurdu.

Bir gün Peygamber efendimiz, birini namaz kılarken, namazın ahkâm ve erkânına riâyet etmediğini, rükudan kalkınca, dikilip durmadığını ve iki secde arasında oturmadığını görüp, buyurdu ki:

(Eğer namazlarını böyle kılarak ölürsen, kıyamet günü, sana benim ümmetimden demezler.)

Ebû Hüreyre hazretleri buyurdu ki:

“Altmış sene, bütün namazlarını kılıp da, hiçbir namazı kabul olmayan kimse, rüku ve secdelerini tamam yapmayan kimsedir.” Zeyd ibni Vehb hazretleri, birini namaz kılarken rüku ve secdelerini tamam yapmadığını gördü. Yanına çağırıp, ne kadar zamandır böyle namaz kılıyorsun, dedi. Kırk sene deyince, sen kırk senedir namaz kılmamışsın. Ölürsen Muhammed Resûlullahın sünneti yani dini üzere ölmezsin” dedi.

Taberânînin Evsâtında bildirilmiştir ki:

“Bir mümin namazını güzel kılar, rüku ve secdelerini tamam yaparsa, namaz sevinir ve nurlu olur. Melekler, o namazı göğe çıkarır. O namaz, namazı kılmış olana, iyi dua eder ve sen beni kusurlu olmaktan koruduğun gibi, Allahü teâlâ da, seni muhafaza etsin, der. Namaz güzel kılınmazsa, siyah olur. Melekler o namazdan iğrenir. Göğe götürmezler. O namaz, kılmış olana, fena dua eder. Sen beni zayi eylediğin, kötü hâle soktuğun gibi, Allahü teâlâ da, seni zayi eylesin, der.”