Peygamberlik ne demektir?

06/06/2022 Pazartesi Köşe yazarı O.Ü

''Muhammed aleyhisselamın bütün sözleri ve bütün hareketleri medeniyete ışık tutmaktadır...''

 

 

Sual: Peygamberlik ne demektir ve bir kimsenin Peygamber olup olmadığı nasıl anlaşılır, anlamak için bir yolu var mıdır?

Cevap: İmâm-ı Rabbânî hazretleri, konu ile alakalı olarak buyuruyor ki:

“Tıp adamı Calinosu ve nahv âlimi Amr Sîbeveyhi görmedik. Bunların o ilimlerde mütehassıs olduklarını nereden anladık? Tıp ilminin ne demek olduğunu biliyoruz. Calinosun kitaplarını okuyor, sözlerini işitiyoruz. Hastalara ilaç verdiğini, dertlerden kurtardığını öğreniyoruz. Buradan, onun tabip, doktor olduğuna inanıyoruz değil mi? Bunun gibi, nahiv ilmini bilen bir kimse, Sîbeveyhin kitaplarını okuyup, sözlerini işitince, onun nahiv âlimi olduğunu anlar ve inanır. Bunlar gibi, bir kimse de, peygamberliğin ne olduğunu iyi anlar ve Kur’ân-ı kerimi ve hadis-i şerifleri incelerse, Muhammed aleyhisselamın, peygamberliğin en yüksek derecesinde olduğunu iyi anlar. O iki âlime olan inanç hiç sarsılmadığı gibi, cahillerin, sapıkların iftiraları, lekelemeleri, onun Muhammed aleyhisselama olan bu imanını hiç sarsmaz. Çünkü, Muhammed aleyhisselamın bütün sözleri ve bütün hareketleri, insanların olgunlaşmalarına rehberlik etmekte, imanlarının ve işlerinin doğru ve faydalı olmalarını sağlamakta ve kalblerindeki hastalıkların tedavisine ve kötü ahlaklarının giderilmesine, medeniyete ışık tutmaktadır. Peygamberlik de, bu demektir.”

Sual: Bir kimse, hastalığı sebebiyle, gusül için  teyemmüm yapabilir mi?

Cevap: Gusül abdesti alınca, hasta olmaktan veya hastalığının şiddetlenmesinden yahut uzamasından korkan kimse, teyemmüm eder. Bu korku, kendi tecrübesi ile yahut Müslüman, adil bir tabibin, doktorun söylemesi belli olur.

Sual: Kiradaki bir evi veya bir dükkânı satın alan bir kimse, ev veya dükkândaki kiracıyı hemen çıkarabilir mi?

Cevap: Kirada bulunan malı satın alan başka bir kimse, kontratı bitmeden kiracıyı çıkaramaz. Müşteri, kontrat bitinciye kadar bekler veya kira akdini mahkeme kararı ile feshettirir.

Sual: Peygamber efendimizin kabrini ziyaret etmenin, dinen hükmü nedir?

Cevap: İmâm-ı a’zam Ebû Hanîfe hazretleri; “Kabr-i saadeti ziyaret etmek sünnetlerin en kıymetlisidir” buyurmuştur. Vacip diyen âlimler de vardır. Bunun için, Şâfiî mezhebinde Kabr-i saadeti ziyaret etmek nezir olunur.