Namaz vakitlerini hesapla bulmak

11/12/2022 Pazar Köşe yazarı O.Ü

Hesap ile bulunan namaz vakitlerinin, din âlimleri tarafından tasdik edilmesi şarttır.

 

Sual: Beş vakit namazı, hesapla bulunan vakitlere göre kılmakta mahzur var mıdır?

Cevap: İbadetlerin vakitlerini tayin ve tesbit etmek, yani anlayıp anlatmak, din bilgisi ile olur. Fıkıh âlimleri, müctehidlerin bildirdiklerini fıkıh kitaplarında yazmışlardır. Bildirilmiş olan vakitleri, hesap etmek caizdir. Hesap ile bulunanların, din âlimleri tarafından tasdik edilmesi şarttır. Namaz vakitlerini ve kıbleyi hesap ile anlamanın caiz olduğu İbni Âbidînde ve Fetâvâ-i Şem-süddîn Remlîde yazılıdır. Mevdû'ât-ul-ulûmda diyor ki:

“Namaz vakitlerini hesap etmek, farz-ı kifayedir. Müslümanların, namaz vaktinin başını ve sonunu güneşin hareketinden veya âlimlerin tasdik ettiği takvimlerden anlamaları farzdır.”

 

Sual: İkindi namazı, güneş batmadan önce kılınabilir mi?

Cevap: Güneş batarken, yalnız o günün ikindi namazının farzı kılınır.

 

Sual: Namaz kılması mekruh olan vakitlerde tilavet secdesi yapılabilir mi?

Cevap: Namaz kılması tahrimen mekruh olan üç vakitte önceden hazırlanmış cenazenin namazı, secde-i tilavet ve secde-i sehiv de caiz değildir. Ancak hazırlanması bu vakitlerde biten cenazenin namazını, bu vakitlerde kılmak caiz olur.

 

Sual: Nafile namazların kılınmadığı vakitler var mıdır?

Cevap: Yalnız nafile namaz kılmanın mekruh olduğu iki vakit vardır:

1-Sabah tan yeri ağardıktan, güneş doğuncaya kadar, sabah namazının sünnetinden başka nafile kılınmaz.

2-İkindi namazını kıldıktan sonra, akşam namazından önce nafile namaz kılmak mekruhtur.

 

Sual: Cuma günü imam minbere çıkmış ise, diğer vakitlerde farz için kamet getiriliyorsa, camiye yeni gelen kimse sünnet namaza durabilir mi?

Cevap: Cuma günü imam minbere çıkınca ve müezzin ikamet okurken, kamet getirken, diğer namazlarda imam farz namazda iken nafile namaza, yani sünnete başlamak mekruhtur. Yalnız sabah namazının sünnetine başlamak mekruh değildir. Bunu da saftan uzak veya direk arkasında kılmalıdır. Cuma günü imam minbere çıkmadan başlanan sünneti ise tamamlamalı denildi.

 

Sual: Sabah namazını kılarken güneş doğarsa, ikindiyi kılarken de güneş batarsa, bu namazları bırakmak mı gerekir?

Cevap: Sabah namazını kılarken, güneş doğmaya başlarsa, bu namaz sahih olmaz. İkindiyi kılarken güneş batarsa, bu namaz sahih olur.