Mübârek receb ve şaban ayları

31/01/2023 Salı Köşe yazarı R.A

"Ya Rabbî, Receb ve Şa’bân aylarını bizler için mübârek kıl (bu aylarda bizlere bereketler ihsân eyle) ve bizi Ramazân ayına da eriştir."

 

23 Ocak 2023 Pazartesi günü idrâkiyle şereflendiğimiz Receb ayı, Âdem aleyhisselâmdan beri kıymetli idi. Bu ayda muhârebe etmek günâh idi. Her ümmet, bu aya saygı gösterirdi. Zâten “Receb” demek, “mürecceb, mu’azzam, muhterem, kıymetli” demektir.

Nasıl ki, altın madeni bakır, demir, kömür gibi madenlerden çok daha üstün ise, yine yâkût taşı diğer normal taşlardan çok daha kıymetli ise, bazı geceler, günler ve aylar da diğer normal zamanlardan çok üstündürler.

Hülâsa olarak söylemek gerekirse, Cuma, kandil ve bayram gece ve günleri, Müslümânların mübârek gece ve günleridir. Bu mübârek gece ve günlere kıymet veren şüphesiz ki Allahü teâlâdır.

Yine bunun gibi, Peygamberler de birer insandırlar; ancak Allahü teâlâ onları kıymetlendirmiş, kendilerine güzîde mevkiler ihsân etmiştir.

Muhtelif hadîs-i şerîflerde bildirildiğine göre, Allahü teâlânın kıymet verdiği gece ve günlere ikrâm etmeli, saygı göstermeli, hürmet etmeli, yani büyük veya küçük hiçbir günâh işlememeli [muhtelif hadîs-i şerîflerde zikredildiğine göre, Allahü teâlâ, böyle davrananlara dünyâda ve âhırette ikrâm ederkabir azâbı yapmaz, Cehennem’den âzâd eder, Cennet’ine sokar]; bu gece ve günlerde çok ibâdet etmeli [yine hadîs-i şerîflerde zikredildiğine göre, Cenâb-ı Hak, ibâdetler içinde, bu gece ve günlerde yapılanları dahâ çok sever; o gecelerde kılınan namâzları, Kadir gecesinde kılınan namâzlar gibi kabûl eder; o günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik nâfile oruç sevâbı verir; böyle yapanların günâhlarını afveder; duâlarını kabûl eder]; çok tesbîh, tahmîd, tekbîr ve tehlîl okumalıdır. Peygamber Efendimize de çok çok salevât getirmelidir.

Receb ayının kıymeti, çeşitli hadîs-i şerîfler ile bildirilmiştir.

Resûlullah Efendimiz, Recep ayının başında "Ya Rabbî, Receb ve Şa’bân aylarını bizler için mübârek kıl (bu aylarda bizlere bereketler ihsân eyle) ve bizi Ramazân ayına da eriştir" diye duâ ederdi; kezâ Şa’bân ayına çok değer verir ve bu ayda çok oruç tutardı.

Şa’bân ayı, 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacaktır. Bu ay içerisinde, “bereketli, hayırlı, faydası bol, feyizli” demek olan “mübârek” sıfatıyle sıfatlanan gecelerden “Berât” kandili bulunmaktadır. O da 06 Mart 2023 (14 Şa’bân 1444) Pazartesiyi 07 Mart 2023 (15 Şa’bân 1444) Salıya bağlayan gecedir.

Âişe vâlidemiz (radıyallahü anhâ) buyuruyor ki:

“Resûlullahın, [Ramazân ayı müstesnâ olmak üzere] hiçbir ayda, Şa’bân ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şa’bânın tamâmını oruçlu geçirirdi.” [Buhârî]

Resûlullah Efendimize, Şa’bân ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman buyurdu ki: “Şa’bân, öyle fazîletli bir aydır ki, insanlar bundan gâfildirler. Bu ayda ameller, âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.” [Nesâî]

Bu konudaki diğer bir hadîs-i şerîf de şöyledir: “Ramazândan sonra en fazîletli oruç, Şa’bân ayında tutulan oruçtur.” [Tirmizî]