İslâmiyet ilerlemeye mâni midir?

06/02/2019 Çarşamba Köşe yazarı O.Ü

"Hikmet, fen bilgileri, müminin kaybettiği malıdır. Nerede bulursa alsın!"
 
 
Sual: Toplum hayatına girmiş olan dinî düşünceler, metotlar, toplumun gelişmesine, ilerlemesine mânidir diyenlere nasıl cevap vermelidir?
Cevap: Resûlullah efendimiz, bir hadîs-i şeriflerinde;
(Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya işlerinize çalışınız!) buyuruyor. İmâm-ı Münâvînin bildirdiği hadîs-i şerifte;
(Elhikmetü dâlletül-mü'min) buyuruluyor. Yani;
(Hikmet, fen bilgileri, müminin kaybettiği malıdır. Nerede bulursa alsın!) buyuruluyor.
İslâm dininin, cemiyetlerin, toplumların kalkınmasını desteklediğini, medeniyete ışık tuttuğunu, dost düşman bütün ilim adamları, söz birliği ile söylemektedir. Mesela, İngiliz lordlarından Lord Davenport, Londra’da basılan, İngilizce “Hazret-i Muhammed ve Kur’ân-ı kerim” ismindeki kitabında;
“İlme ve irfana, Müslümanlardan daha derin saygı gösteren bir millet gelmemiştir” sözü ile başlayarak, İslâmiyetin cemiyetlerin, toplumların ilerlemesine, yükselmesine önderlik ettiğini, misallerle, vesikalarla uzun anlatmaktadır.
Amerika’da, Teksas Teknik Üniversitesi profesörlerinden, Amerikan tarihçisi Dr. Kiris Traglor, 1972 senesinde büyük bir topluluğa yaptığı konuşmasında, Avrupa rönesansının ilham ve gelişme kaynağının İslâmiyet olduğunu, Müslümanların, İspanya’ya ve Sicilya’ya gelerek, bugünkü modern teknik ve gelişmenin temellerini attıklarını söylemiş ve fende ilerlemenin, kimyada, tıpta, astronomide, denizcilikte, coğrafyada, kartografya ve matematikte terakki etmekle, ilerlemekle mümkün olduğunu ve bu bilgileri, Avrupa’ya, Kuzey Afrika ve İspanya yolu ile Müslümanların getirdiklerini bildirmiştir. Eğer Müslümanlar, bilgilerini kıymetli tirşe kağıtlara ve papirüslere yazmasalardı, bugünkü modern basın nasıl meydana gelirdi ve faydalı olabilirdi, demiştir. İlimde, kuru bir etiketten başka nasibi olmayan bazı cahil kimselerin yalanları, bu hakikati elbette örtemez. Güneş balçıkla sıvanamaz.
           ***
Sual: Müşteri, parayı vermeden ve malı almadan kaybolsa, o mal satılabilir mi?
Cevap: Müşteri, parayı vermeden ve malı almadan kaybolursa, o mal, başkasına satılır.
           ***
Sual: Deprem olurken dışarı mı çıkmalı veya beklemeli midir?
Cevap: Redd-ül-muhtârda ve Bezzâziyye fetvasında deniyor ki:
“Kapalı yerde iken zelzele olursa, oradan açık bir yere kaçmak müstehabdır.”