Büluğa erenin Müslümanlığı

19/06/2022 Pazar Köşe yazarı O.Ü

“Kız çocuğu küçükken; anasına, babasına tabi olarak Müslümandır..." 

Sual: Küçükken çocuklara islamiyet öğretilince, büyüdüklerinde, ergenlik çağına girince bunların Müslümanlığı devam eder mi?

Cevap: Konu ile alakalı olarak İbni Âbidînde deniyor ki:

“Kız çocuğu küçükken; anasına, babasına tabi olarak Müslümandır. Büluğa erince, anasının, babasının dinine tabi olması devam etmez. İslamiyeti bilmeyerek büluğa erince, mürted olur. İmanın şartlarını öğrenip ve İslamiyete uymak lazım olduğuna inanmadıkça, Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah dese de, Müslümanlığı devam etmez. Âmentü billâhi’de bulunan altı şeyi öğrenip, bunlara inanması ve Allahü teâlânın emirlerini ve yasaklarını kabul ettim demesi lazımdır.”

Sual: Vaktin namazını kılıp kılmadığında şüpheye düşen kimse, ne yapmalıdır?

Cevap: Namazı kıldığında şüphe eden kimse, vakit çıkmadı ise, bu namazı tekrar kılar. Vakit çıkmış ise kılmaz.

Sual: Bazı kimseler, camiye girer girmez namaz kılıyorlar. Bu ne namazıdır ve kılınması gerekir mi?

Cevap: Bu konuda İbni Âbidînde buyuruluyor ki:

“Camiye girince, iki rek'at namaz kılmak sünnettir. Buna Tehıyyetül-mescid namazı denir. Camiye girince, farz, sünnet, kaza namazı gibi herhangi bir namaz kılmak, tehıyyetül-mescid namazı yerine geçer. Bunlara, ayrıca tehıyyetül-mescid diye niyet etmek lazım değildir.

Sual: Namazda, ilk defa kaç rekat kıldığında tereddüt eden, şaşıran kimse, nasıl hareket eder?

Cevap: Bir kimse, kaç rek'at kıldığını unutsa, bu şaşırması, ilk olarak başına geldi ise, selam verip namazı tekrar kılar. Şaşırmak âdeti ise, düşünüp, çok zan ettiğine göre kılar. Kuvvetli zan edemezse, az kıldığını kabul ederek namazını tamamlar.

Sual: Gayr-i müslimlerin âdetlerini yapmanın, dinimizce bir zararı var mıdır?

Cevap: Gayr-i müslimlerin adetlerini yapmak, onlara benzemek niyeti ile olmazsa ve haram veya kötü âdetler değilse, faydalı şeyler ise, caiz olur. Onlar gibi yemek, içmek böyledir. Onlara uymak için olur veya haram veya kötü şeyler ise, haram olur.

Sual: Kitaplarda abdest anlatılırken 'delk' ve 'müvâlât' kelimeleri geçiyor bunlar ne demektir?

Cevap: Abdestte yıkanan yerleri ovmaya delk; her uzvu, birbiri arkasından yıkayıp ara vermemeye de müvâlât denir ki bunlar Hanefi mezhebinde sünnettir. Delk ve müvâlât Mâliki mezhebinde farzdır.